Нови промени и в Закона за движение по пътищата

2
Добави коментар
Galana
Galana

Нови промени и в Закона за движение по пътищата
9.12.2010

Алекси Стратиев, който е комисар и шеф на „Пътна полиция“, заяви в интервю, че е твърдо зад предлаганите промени в Закона за движение по пътищата, които се спрягат отскоро в парламента. Един основен акцент в новите текстове е, че се облекчава режима, при който се отнема шофьорската книжка. С новите текстове се предвижда това да става след повторно или системно каране с голяма скорост. Това е нож с две остриета, защото вече каращите скъпите коли няма да се притесняват за своите книжки, даже и 200 километра в час да вдигнат в центъра на София, няма да им се взима книжката, а ще плащат по-високи глоби. 

Ако превишението е с 50 километра над разрешеното, ще трябва да платят 350 лева глоба, а за всяко превишаване с 5 километра се дължат 50 лева върху глобата.

Дори и след повторно преминаване с бясна скорост отново през населено място, книжката отново остава в своя притежател, но разбира се пак се плаща глоба. Важи и за трети път. Но ако се прецени, че този човек системно прави нарушения, едва тогава и ще му вземат книжката.

Според комисар Стратиев обаче увеличението на глобите било достатъчно сурово наказание. Той напомни, че наказанието за скорост, при което се отнема шофьорската книжка е било прието още през 2007 година. Тогава загиналите по пътищата по тази причина са били между 50-52%. Миналата година обаче катастрофите заради скорост са стигнали 56% от останалите. По тази логика, казва Алекси Стратиев, това наказание с отнемането на книжката не е постигнало своята цел. По неговите думи това е и световна практика в цял свят, първо солени глоби, а едва след това отнемане на шофьорската книжка. По думите на комисаря, ако така действащия закон остане в сила, то половината шофьори в България трябва да останат без книжки.

Опозицията побърза да контрира и това предложение, като каза, че неговата цел било да се съберат повече пари в държавната хазна. Те дори се пошегуваха, че явно и новият Закон за движение по пътищата е бил сътворен от финансовият министър.