10 интересни коледни традиции от цял свят

5
Добави коментар
BORIME4KA
BORIME4KA

Коледа наближава…

Не само у нас, а и по света. Сигурно на много хора ще им се сторят странни нашите обичаи: коленето на прасе, отсичането на крушов пън (бъдник), коледната трапеза с постни ястия, мяукането на коледарите и техните песни, краваите, метеорологичните прогнози за годината, заспиването с орехи и т. н., и т. н.

Предлагаме ви десет коледни обичая от други държави. Надяваме се, че ще са ви интересни.

Белгия. Белгийците имат двама дядо Коледовци. Единият е Св. Николас, който наблюдава дали децата са добри или лоши. Другият белгийците наричат Пере Ноел и той има грижата да се провира през комините и да раздава подаръци на добрите деца.

Бразилия. Там вярват, че дядо Коледа живее в Гренландия, а не в Лапландия, както и че овчарите, които са станали свидетели на появата на Младенеца всъщност са жени.

Куба. Коледната меса се организира с фестивал, наречен Парандас. Там свещеникът изпраща своите подчинени (четци, прислужници, остиарии и др.) да барабанят из целия град с тигани и тенджери, за да извикат хората на коледната меса.

Естония. На Коледа цялото семейство се събира и всички заедно отиват в сауната.

Англия. При приготвяне на коледния пудинг, трябва да си пожелаете нещо преди да сложите първата подправка. Желанието ви обаче ще се сбъдне, само ако поръсвате всички подправки по посока на часовниковата стрелка.

Италия. Италианската традиция повелява не да се украсява елха с гирлянди и играчки, а дървена пирамида, украсена с плодове. Правят и специални сладкиши, наречени струфоли.

Япония. Японците считат за лоша поличба, ако получат червен плик или коледна картичка с преобладаващ червен цвят. При тях известията за починал близък пристигат в червени пликове, така че внимавайте какво пращате на японските си приятели.

Норвегия. В нощта на Коледа всички метли в Норвегия се крият. Местните считат, че вещиците и злите духове излизат през тази нощ и ако си намерят метла, която да яхнат, ще вилнеят и пакостят през цялата година.
Украйна. В Украйна смятат, че най-големият късмет е да откриете паяк или паяжина на елхата в коледната утрин. Това е причината, бизнесът с изкуствени паяци и паяжини да процъфтява.

Венецуела. Във Венецуела всички улици се затварят за автомобили в коледната вечер. Цялото население отива на църква с ролкови кънки и ролери.

Реклама:

Google+ Подобни публикации