Касиел Ноа Ашер осъди фирмата, създала “Модерен театър”

2
Добави коментар
Lalo
Lalo

Автор: Vsekiden.com

Втората актриса след Елен Колева, която се осмели да осъди фирмата на гръцкия предприемач Димитрис Арванитис „Сити Продакшънс” е Касиел Ноа Ашер, научи „Всеки ден”. Той бе човекът, който създаде преди три години “Модерен театър” под шапката на въпросната фирмата. Чрез нея е теглил кредит, с който да създаде новата сцена.

“Всички актьори в трупата са назначени именно в „Сити Продакшънс”, обясни Ашер пред “Всеки ден”. В продължение на месеци Касиел не е получавала заплатата си от театъра и е завела дело. „В крайна сметка осъдих фирмата за неизплатени заплати в размер на 17 500 лв. без натрупаните лихви”, каза актрисата пред „Всеки ден”. Тя не разбира защо и колегите й не потърсят правата си по съдебен път.

„Идеята „Модерен театър” събра великолепна трупа- колеги, които до този момент си траят. Може би са свикнали така да ги тъпчат. Може би, затова не е възможно да стане истинска реформа. Вината е и в нас, защото сме научени цял живот да си мълчим”, възмущава се тя.

Актрисата Искра Ангелова обаче е на друго мнение. Тя също е част от трупата, но твърди, че никога не би постъпила по този начин и има своите мотиви. “Това беше едно трудно и благородно начинание – да се събере цветът на българските актьори и да се направи такава трупа. Дълго време ние чакахме да се довърши ремонтът и през това получавахме заплати, за да ни задържат и да се чувстваме сигурни и добре”, сподели актрисата и тв водеща пред “Всеки ден”. Тя не разбира, защо театралното съсловие у нас така упорито иска и чака този театър да се провали.

“Странното тук не е, че Димитрис Арванитис си тръгна обиден от проекта, а това, че нито държавата, нито бизнесът, нито творците подкрепиха Модерен театър, който е едно смело и радикално начинание”, заяви още тя.

Искра ни увери, че театърът продължава да функционира въпреки слуховете, че е закрит, но това което ги спира да играят, е узаконяването на чигите (б.ред.- техническо средство, на което виси част от оборудването на сцената). “Това е сериозен проблем и струва пари. Изобщо идеята, че един театър може да се самофинансира се оказа доста идеалистична и трябва да се мисли за други начини”, убедена е тя. Актрисата признава, че вече за нищо, касаещо родната култура, не е оптимист.

Всъщност “Всеки ден” научи, че Модерен театър ще го има, но под друга форма и с друго име. Най-вероятно той ще стане открита сцена “Ренесанс”, която ще може да бъде наемана от всеки. Към това отвежда и фактът, че на сайта на театъра, като основен спонсор на трупата, се посочва фирма “Ренесанс”, която се управлява от шефа на “Овергаз” Сашо Дончев.

Директорът на театъра Ивайло Христов обаче категорично заяви, че не може да се прави подобна връзка между двете. “Няма такова нещо и не чакаме никакви промени”, каза той пред “Всеки ден”.

Направихме запитване и до офиса на г-н Дончев, но отговор все още няма.