Топ 10 на най-добрите филми на годината

3
Добави коментар
Neznam.bg
Neznam.bg

Топ 10 на най-добрите филми на годината

10. Алиса в страната на чудесата. Алиса трудно се добра до нашата десета позиция в класацията ни. Въпреки това, филма определено изпреварва такива дългоочаквани, но сериозно разочароващи продукции като Сблъсъка на титаните, Последният повелител на въздуха, Заразно зло, “Железният човек 2 и т.н. Само ни е интересно защо Тим Бъртън е сложил любимеца си Джони Деп за лице на филма при положение, че Шапкаря в крайна сметка е един второстепенен герой, пък и последно, когато проверихме, филма се казваше “Алиса (!) в страната на чудесата”. Но нищо де, той Джони Деп си е Джони Деп и се справя доста подобаващо. Ама колко да подобаващо? Като за 10-та позиция.

 

9. Принца на Персия. Мястото на това заглавие също е под въпрос. Много от нас го гледаха подлъгани от “от продуцента на Карибски пирати”, а друга част искаха да видят как е изтопосан един от любимите им игрални герои. Е, нищо де. Честно, можеше и много по-зле да бъде. Въпреки упоритата критика на злите езици към Джейк Гиленхал, същия си изигра ролята доста добре. Общо-взето прозаичният избор на име за Принца – Дъстан, което в свободен превод на български би звучало като Прахчо, съчетано с филмовата прилика на “Принца на Персия” с “Краля на скорпионите” и честата употреба на кинжала на времето превъртащ ни на забавен кадър една любовна история… не е най-качественото нещо на годината, но въпреки това филма си струва гледането.

 

8.Хищници – В годината на безинтересните филми 2010, филм като Хищници, определено минава за качествено заглавие. Което прочее, нямаше да се случи в по-силна филмова година. Като филм, който носи заглавие на отделен франчайз, Хищници прекалено много се допира до първата част с Шварценегер, и не му остава време да бъде себе си. В същото време главната роля е поета от Ейдриан Броуди, който поне за мен е нещо, като антипод на екшън герой. Не че не се справя с ролята си на кУравосърдечен наемник, но определено избора куца. Като оставим настрана и “Lost-like” концепцията и дъха на риалити шоу, Хищници си става гледането. Даже и за това, че в него непряко е замесен иконата Робърт Родригес, който пък явно е предпочел да се залови с “Мачете”, на место с хищниците. Именно той е на следващата позиция в класацията ни.

 

7. Мачете – той може и да не получи зелена карта, но пък ние му даваме зелена светлина в нашата класация. Първата главна роля на любимият ни Дани Трехо е едно особено очарователно превъплащение на пропаднал мексиканец без нищо за губене, като въпросния Трехо играе тази роля още през 1995 във филма на Родригес “Десперадо”, където Мачете го убиваха, но това явно няма значение. Стивън Сегал пък играе първата си bad-ass роля, като да му се чудиш защо не е играл гадина до сега. Филма е интересна смеска между сериозен трилър и пълен ташак и пародия, като баланса е нацелен доста сполучливо. Никъде не е прекалено, нито пък е ощетено от към бруталност, типична за Родригес (Grindhouse). Като цяло може да се каже, че това е един от най-сполучливите филми за годината.

 

6. Книгата на Илай. Добре, че поне едно дългоочаквано заглавие тази година си оправда чакането. В крайна сметката Книгата на Илай се оказа един доста приятен визуално и смислово филм. Това, разбира се, не е без силната актьорска игра на Дензъл Уошингтън, който за пореден път доказва мястото си сред най-големите имена на Холивуд. Като цяло новите филми, в които участва Уошингтън се отличават с много силни главни персонажи, което като че ли го кара да изпъква още по-ярко. Заслужа си да се спомене и Гари Олдман, който също прави забележителна игра. Проблемът на този филм е като цяло изтъркаността на постапокалиптичните филми. На моменти има опасност да се почувствате като в “Лудия Макс”, “Fallout” или дори във “Воден свят” с Кевин Костнър – само земенете пясъка с вода и сте готови. Въпреки това, Книгата на Илай определено е филм, за който си заслужава да отделите време.

 

5. Хари Потър и Даровете на смъртта I. Както сме писали тук последният филм за Хари Потър си струва отделените 2 часа в киното. Тъжното е, че екипа създал екранният образ на Потър се усети едва в последните части, че ако правят филм по книгата на Роулинг ще им се получи по-добре, отколкото да си фантазират самички. Проблема на този род филми е, че трябва да си фен на поредицата, т.е. или да си изгледал всичките филми, което не е гаранция, че ще разбереш нещо, или да си чел книгите. Като цяло е трудно да се прави филм по такава огромна поредица, но в тази първа част на последния филм им се е получило добре. Обстановката е направена изключително професионално и стой много добре. Ефектите са, както може да се очаква, покъртителни. В заключение – можеше много по-добре, но можеше и по-зле. За тази слаба филмова година за Хари пета позиция.

 

4. Робин Худ – Поредната версия за благородния крадец от Шеруудския лес е дело на Ридли Скот, който последно време ни поднася едни от най-качествените епик-исторически драми. След шедьовъра “Гладиатор” и добрия “Небесно царство”, Робин Худ седи някак по-долу, но това не значи, че е лош. Просто нещо не му стига на тоя филм за да бъде на нивото на останалите му филми. Къде беше усещането, че гледаш филм за Робин Худ, при положение, че той си ползва лъка общо-взето два пъти във филма и къде е драматизма при положение, че за целия филм пукяса само един от героите и то още в началото. Плюс някаква особено странна любовна история, която те оставя с усещането за средновековна свалка. Много добре е пресъздадена медивъл атмосферата и зловонния дъх на въпросната епоха. Задължителен филм за годината.

 

3. R.E.D. – Retired, Extremely Dangerous или в свободен превод на български БСП – Бесни, Страшни Пенсии. Навлизаме в тройката на най-добрите заглавия на годината и RED застава с голямо достойнство на това място. Мога да кажа, че дори и филмовата година да бе значително по-силна, както ни се иска на всички, този филм пак щеше да бъде на водещи позиции. Като цяло една неверояна плеяда от холивудски звезди и то събрани не как да е, ами със стил. Уилис, Фрийман и Джон Малкович просто могат да ти пръснат главата от смях и екшън. Има само един-два момента, в които екшъна идва малко в повече и стой измислено, но това се преглъща лесно на фона на качествата на филма. Много добра атмосфера, рязка смяна на обстановките и усещанията във филма, може да се каже, че RED ви държи в напрежение, с широко отворени очи и в готовност да избухнете в смях всяка секунда. Достойна трета позиция!

 

2. Втората позиция в нашата класация е специална. Вместо да изберем един филм, който да сложим тук, ние решихме да разнообразим. С второто място отличаваме всички сериозни анимационни филми излезли през годината. В това число влизат последния Шрек, Рапунцел и разбойникът, Как да дресираш дракон, Играта на играчките 3,  Планета 51, Мегаум, Аз, проклетникът и Легенда за пазителите. Може годината за игралните филми да е била слаба, но пък анимациите просто избиха рибата! И тъй като не можем да отделим едно филмче, което да оценим като най-добро… ние ще си измием ръцете и ще отличим всички.

 

1. Генезис – първата позиция е безапелационна. Крис Нолан окончателно се превърна в бъдещето на Холивуд с този си мастърпийс. Интересна смесица между чиста фантастика и съвсем обикновен екшън, филма трудно подлежи на патологически анализ и за това няма и да се опитвам да описвам това нещо. То трябва да се види. На Леонардо ДиКаприо вече сме му простили всякакви титаници и плажове и все. Вече е прероден за нас. Категорично най-качествения филм за годината, ако не и за последните 2-3 и то не само според нас, а и според най-големите филмови сайтове – imdb и rottentomatoes.