Нагла кражба

53
Добави коментар
apostolis
apostolis

Честно казано ми е писнало от сиромаховщини и нагли кражби в нета, така че по същество:

Докато търсех с гугъл една наша стара рецепта от Нож и виличка, попаднах на поредното присвояване на текст и снимки от него в един от безбройните уж-готварски сайтове Receptite или каквото там.

Ето оригиналния пост със снимки, направени от Крис и текст, написан от двете ни, а ето и нещото в този така наречен сайт.

Това не се случва за първи път, като преди време дори вестник Стандарт сметна, че всичко в този блог е народно творчество. Само дето не е. И не само че не е, но си има Криейтив Комънс лиценз, който сега ще припомня:

Признание — Трябва да посочите авторството на творбата по начина, определен от самия автор или носителя на правата върху произведението (но не и по начин, оставящ впечатлението, че същият/същите подкрепят вас или използването по някакъв начин на творбата от вас). За сведение, нито аз, нито Крис се подвизаваме под псевдонима desislawa, така че публикуването и представянето на този текст за авторски, както и на снимките ще доведе до съответните последствия.

Некомерсиално — Произведението не може да бъде използвано за комерсиални цели. Не стига, че на сайта има реклами, ами са грозни и в дисонанс със снимките от Нож и виличка.

Споделяне на споделеното — В случай, че промените, видоизмените или използвайки като основа произведението, го надградите, то полученото производно произведение може да се разпространява само съгласно условията на същия или на подобен на този договор. И не само че текстът е променен, но е променен некадърно, което прави нещата още по-неприятни.

Доколкото разбирам други, ако не и всичките рецепти на Нож и виличка имат подобна участ. Всяко едно подобно действие ще бъде преследвано.

И не заради друго, а защото всички, които се хранят от чуждия труд, трябва веднъж и завинаги да се научат, че подобни неща повече няма да минават, прекалено дълго сиромаховци, сео-уроди (като „гуруто“ Пламен Томов от Bgkulinar, който беше закупил nojivilichka.com и го беше пренасочил към своя сайт, а след като му писахме, го насочи към блога ни)  и прочие мързеливи хора смятат, че Интернет е безплатен и неизчерпаем извор на материал, който може да бъде използван и представян за авторски.

Оттук насетне обръщам другия край.

Like this:

Like Зареждане…

Related