Мантра с броеница

8
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Често Джапа на Мантрата се съпровожда с броене с Мала (броеница).

Най-традиционната броеница се състои от 108 зърна плюс едно допълнително зърно, обикновено малко по-голямо, наречено Меру.

Йогите, които са последователи на бог Шива – правят своите броеници от семена, наречени Рудракша (на снимката).

Малата се държи с дясната ръка и е поставена върху безименния пръст. Зърната се придвижват с помощта на средния пръст и палеца в посока от вън навътре към тялото. Показалецът не се използва. Със всяко зърно се повтаря и мантрата. Когато се извърши един пълен кръг и се стигне до допълнителното зърно, то не се прескача. Вместо това малата се обръща в обратна посока и така последното зърно, до което сме стигнали в този кръг става първо зърно при новия кръг на Джапа.

Когато Джапа се практикува с броеница, след известно време се изгражда връзка между повтарянето на мантрата и прехвърлянето на зърната. Когато ума се отклони от повтарянето на мантрата, броенето на зърната също спира. Това се забелязва по-лесно от интелекта Будхи и умът отново се връща върху Джапа. Ако не се използва Мала и само се повтаря мантрата, възможно е умът да се отклони в друга посока и да се образува дълъг поток от мисли които изцяло да променят настроението ни и медитацията да се прекъсне напълно. Друга причина за използване на мала е, че с нея се намалява вътрешното напрежение и възбуденост на ума. Когато човек е възбуден той прави неволни движения с някоя част на тялото си, например ако очакваме нещо важно, в същото време може да се потупва нервно с крак. Това потупване с крак в същност намалява нервното напрежение. По същия начин малата ангажира пръстите на ръцете с определено действие и по този начин се намалява вътрешното напрежение на ума.

Обикновено на заден план в подсъзнанието на ума има странични мисли, които от време на време изплуват в съзнанието и прекъсват медитацията. Когато се прави мантруване с помощта на мала, умът става по-ангажиран в процеса на медитация. От дългата практика, постепенно придвижването на зърната на броеницата става автоматично, подсъзнателно. Така с малата се ангажира подсъзнателната дейност на мозъка, и броят на мислите на заден план също бива намален до минимум.