Гигантска „коледна играчка“ в космоса

22
Добави коментар
irr
irr

Тънката сферична топка, която на снимката на Hubble се оказа, че е червено – розова е газов облак, който се е образувал от взривната вълна, при възникването на свръхнова звезда в Големия Магеланов облак.

Уникално явление, което по форма напомня играчка за елха са уловили учените на разстояние около 160 хиляди светлинни години от Земята, съобщават от НАСА. Тънката сферична топка, която на снимката на Hubble се оказа, че е червено-розова е газов облак, който е създаден от взривната вълна, при възникването на свръхнова звезда в Големия Магеланов облак.

Диаметърът на космическия балон е около 23 светлинни години, като постоянно се уголемява със скорост 18 млн.км/ч. В този участък с телескоп се водят наблюдения от 2006 година. Огромното коледно украшение е третото необичайно явление, за което стана известно през последните дни.

Миналата седмица на Слънцето бе открита гигантска усмивка. Усмивката бе с размер около 600 хиляди километра, а „очите“ на Слънцето бяха с диаметър 200 хиляди километра. Вчера пък бе съобщено, че учените от Новосибирската космическа обсерватория са забелязали на Луната необясним лъч, който пресича повърхността на спътника ни под ъгъл от 45 градуса.

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели