Фитнес и правилно хранене

10
Добави коментар
misho123
misho123

Брой посетители за този материал:
164

Фитнес тренировки и правилно хранене – основата за гарантиран резултат

Трябва да признаем, че макар и да изтъкваме високопарно предимствата на приложната ерго-физиология, не можем да отречем факта, че независимо колко добре обосновано и мъдро е да се храним правилно, истинска победа идва като резултат от съчетаването на режима на хранене с предписаните физически упражнения – фитнес тренировките.

Вече е съвсем ясно за всички, че само диетата не върши работа. Нито пък неправилното хранене, съчетано с физически фитнес упражнения. Тайната е в това да прилагаме теориите на ерго-физиологията така, че да мислим за “зареждане с гориво за физическа дейност” и презареждане с гориво за възстановяване след физическа дейност.

Естествено, щом установяваме критерия “хранене за физическа дейност”, трябва също така и да извършваме тази дейност.

И така накратко казано, правилното хранене, съчетано с подходящите физически упражнения, се оказват единственият път, който сигурно може да ни отведе до постигане на поставената от нас цел, свързана с физическата ни форма. Моля, забележете, че понятието “цел, свързана с физическата форма” трябва да се отнася и до телесното тегло и до оформянето на тялото. Телесното тегло има пряко отношение към процентното съдържание на мазнини в организма, докато формата на тялото се отнася до мускулната маса. Тренировката за издръжливост осигурява изгарянето на мазнините, а тренировката с тежести дава отговори на въпроси, свързани с оформянето на тялото. Твърде много фитнес ентусиасти спадат към онази категория, в която наричат себе си спортисти “с аеробна подготовка” или с “анаеробна” подготовка.

Веднага възниква въпросът защо спортистите еднакво не говорят и за аеробната и за анаеробната си подготовка. Преди всичко трябва да полагаме най-много грижи за най-важния си мускул, сърцето, като правилно планираме такъв режим, че да увеличим сърдечния капацитет. Трябва обаче да прилагаме подход, включващ всичко, което води до увеличаване на мускулната маса, а не само работа с тежести. Водещият фактор, свързан с определяне на кой точно тип физически упражнения трябва да се използва, с каква честота, интензивност и продължителност за всеки отделен човек, е от най-важно значение за професионалиста по фитнес, разработващ определен тренировъчен режим.

Тук, естествено, е необходимо да се включи и определянето на какво и кога трябва да се яде. Прилаганата обикновено концепция за това “колко” трябва да се яде вече не е така важна от гледна точка на теориите на ерго-физиологията. Макар, че е необходимо да подчертаем (ако рискуваме да подминем очевидното), че радикалното прилагане на точно фиксирано количество храна би повлияло на нивото на процентното съдържание на мазнини в организма, както и на общото телесно тегло.

Фитнес и правилно хранене 5.00/5 (100.00%) 1 гласа

Белчо Христов е фитнес треньор, диетолог и суплементарист. Той се занимава изцяло с авторски проекти, налага най-новите виждания и схващания във сферата на фитнес тренировките, храненето и хранителните добавки в програми за отслабване, покачване на мускулна маса или просто за здраве, тонус и по-добър стандарт на живот. Посетете неговият магазин, с адрес www.belchohristov.net!