Лесна техника за визуализация за ефективни резултати

46
Добави коментар
tin
tin

Ако не знаете нищо за визуализацията и се чудите с какво е полезна може да прочетете за този изключително силен и ефективен метод за самоусъвършенстване тук.

Ако не сте убедени в силата и ефективността на визуализацията ще ви разкажа за един страхотен и много популярен експеримент, който е правен.

Експериментът – ефективна ли е визуализацията

Група учени решават да направят експеримент, чрез който да докажат ефекта на визуализацията (ако въобще има такъв). За тази цел използват колежански баскетболен отбор, който е разделен на три части за около един месец.

Първата част са играчи, които в продължение на този един месец ще тренират стрелба в коша както са го правили до този момент – с топка в залата. Втората част от отбора няма да тренира въобще и третата част ще се занимава по един час дневно с активна визуализация, като си представя отново и отново тренировката за стрелба, но няма да стъпва в залата.

Забравих да спомена, че в началото всички участници са имали приблизително еднаква ефективност на стрелба в коша от около 85%. Накрая на експеримента статистиките показват изумителни резултати.

Първата група, които са тренирали в залата показват приблизително същия процент на успеваемост както преди един месец, втората има спад с над 20% и третата част, които не са стъпвали в залата, но всеки ден са „тренирали” като са си представяли и визуализирали как тренират, показват резултати като на първата група. Някои дори са подобрили стрелбата си.

Този много популярен експеримент показва ясно каква е силата на визуализацията и дава нови насоки на развитие в сфери като спорта, бизнеса, обучението и др.

Защо работи

В началото, когато прочетох за тези техники и методи за визуализация, естествено бях много скептичен. Като практичен и здраво стъпил на земята човек, какъвто вяравам сте и вие, започнах да търся повече информация, за да се уверя дали и как работи.

Без да имам претенции да съм експерт в областта ще се опитам да ви обясня на прост достъпен език, защо визуализацията работи и има реален ефект.

По-умни от мен учени, експерти в областта на медицината откриват и доказват, че човешката нервна система НЕ прави разлика между реалните ни действия и тези, които си представяме ясно и точно в нашето съзнание. Мозъкът ни възприема по еднакъв начин това дали ще хвърляме топката към коша или ще си представяме в детайли, че го правим.

Затова истински важното, за да работи визуализацията е не само да „виждаме” какво става, но и да чувстваме, усещаме и представяме съвсем малки детайли от всичко. По този начин заблуждаваме мозъка, че това е реално и той започва да търси тези ситуации за нас в реалния живот.

Лесна техника за визуализация

Стигаме и до същността на статията, където ще ви покажа много лесна техника, с която да постигнете каквото желаете.

Първо, помислете какво искате да можете, да бъдете или да правите. Тази техника можете да използвате за всичко – да подобрите някое свое качество, да подобрите способност в спорт, работа или бизнес, да подобрите себе си или да постигнете желан резултат. Ограничния няма!

Второто нещо, което трябва да направите е да се отпуснете и успокоите, като затворите очи. Сега си представете, че излизате от тялото си, като това става все едно снимате с фотоапарат и сте приближили кадъра, а сега го отдалечавате. На кадъра сте вие в позицията и на мястото, където се намирате в момента, но се отдалечавате и започвате да се виждате отзад.

Сега си представете, че сте в киносалон и на екрана виждате този отдалечен кадър със себе си, как седите, отпуснали сте се и визуализирате. Представете си, че имате силата да управлявате, това което виждате на екрана в киното. Там може да се случи всичко, което искате.

Представете си какво ще виждате, ако това, което искахте в началото е реалност и човекът, който гледате е този, който искате да бъдете. Вижте какво прави, как го прави, има ли хора около него, какво мислят и правят те. Вижте какви резултати постига и колко добре го прави.

Представайте си го все едно гледате филм в кино. Колкото повече подробности виждате на екрана, толкова по добре. Ако имате важна среща например, вижте как изглеждате по време на срещата. Също какви резултати сте постигнали и как вашите колеги идват да ви поздравят, клиентите са доволни от вас и шефа ви вика, за да ви похвали. Чувствайте се свободни да правите това, колкото време ви е необходимо. Забавлявайте се и не се чувствайте ограничени от нищо.

За мен лично, това е една от най-простите и съответно ефективни техники, която със сигурност дава резултати. Помнете, че е хубаво да правите това колкото се може по-често. Можете да използвате статията Как да променим навик за 30 дни и да направите това свой навик. Пробвайте го… още сега!
Харесва ли ви статията?

Още по темата: ,
,