Празнична погача „Цвете“ – Рецепта в снимки (Стъпка по стъпка)

13
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

 Какво ще Ви е нужно: 

* 700г бяло брашно
* 250г прясно мляко (висок процент)
* 120г краве масло
* 40г мая
* 2 яйца
* по 1ч.л. сол и захар
За намазване:
* 1 жълтък
* 100г маргарин или краве масло
* 1с.л. прясно мляко
* сусамови семена, смлени бадеми (или ленени семена)

Как да направите погачата:

1. Топлото мляко се разбърква с маята и захарта. Покрива се и се оставя за 20-на минути.

2. Към млякото се добавя пресятото брашно, яйцата, солта, кравето масло. Замесва се тестото, което след като се омеси, се покрива и се оставя да престои за 40-50 минути на топло място.

3. Тестото се разделя на 3 половини – голяма, средна и малка.

4. Голямата половина се разделя на 5 части и всяка от тях се омесва и разстила до получаването на кръгла форма върху намазнена повърхност. Отгоре се намазва с маргарин или разтопено масло. Всяка една от 5-те своеобразни „палачинки“ се слага една върху друга и се намазва с мазнина, само последната – най-горна се оставя ненамазана. Така подредени пластовете се слагат в тавата, в която ще печете погачата.

5. С много остър нож неизпечената погача се разрязва на 8 триъгълни парчета, като в края се оставя по около 1,5 см. Всяко едно от парчетата се обръща от най-тясната си част върху неразрязания „пръстен“, който се получава.

6. Повтаряте същите действия и със средното парче тесто – разделяне на 5 части, разстилане и намазване. По-малката получила се погача, се слага в центъра на предната и се разрязва и обръща по същия начин, но

 

  този път гледайте да разрежете парчетата така, че триъгълниците да са между „празните“ пространства на предните.

7. В средата се поставя най-малкото парче тесто, което премесете отново, придавайки му кръгличка форма.

8. С готварска четка или китка свеж здравец намажете погачата със смес от жълтъка и млякото. Посипете периферията със сусамовите семена, а центъра със семена от лен или със смлените бадеми.

* Ако не обичате сусам, използвайте смлени фъстъци.

9. Погачата се пече 10-на минути при температура 200 градуса, след което за 30 минути на температура 180 градуса. Ако се налага (в зависимост от фурната Ви) покрийте по някое време погачата с фолио.

Приятен апетит!