Топ 10: Най-големите лъжи в спорта

6
Добави коментар
ins
ins

Преди 4 години   |

От Атанас Мецов

fСПОДЕЛИ

Tweet

Принципът на fair play (честна игра), както и олимпийското мото на Кубертен – „Участието е по-важно от победата”, отдавна не са актуални в спорта. Все по-често сме свидетели на това, че победата в дадена спортна битка отива на страната на участника с „правилна” национална принадлежност, на по-подготвения с пари и връзки, отколкото на по-подготвения с тренировки.

Измамите, лъжите, комбинациите и провокациите вече са неразделна част от спорта… както между другото са били винаги.

10. Казанската афера – „Факс за Левски!”

18 септември 2009 г., петък, по-малко от 48 часа преди вечното дерби между ЦСКА и „Левски”, спортните сайтове съобщават неочаквана новина – четиримата най-добри футболисти на „сините” – Юсеф Рабех, Дарко Тасевски, Зе Суареш и Живко Миланов, ще бъдат трансферирани в руския клубен шампион „Рубин” (Казан). Преди часове в офиса на „Левски” е пристигнал факс, в който са надиплени милиони долари за трансферни суми, а единственото изискване на руснаците е още на следващия ден футболистите да пристигнат в Москва. Ръководството на „Левски” действа светкавично – милионите на „Рубин” не трябва да бъдат изпуснати.

Сякаш на всички е ясно, че това е съшита с едри конци измама, но… четиримата играчи са пратени в Москва. Там те са заключени в клиника, за да преминат мними медицински тестове. В следващите часове истината лъсва със страшна сила – „Рубин” (Казан) няма да привлече карето от България, а засрамената и излъгана българска делегация се прибира в София. Четиримата футболисти научават на летището, че осакатеният от липсата им отбор е загубил дербито с 0:2.

Една година година по-късно още не се знае кой е автор на лъжата – въртят се имената на тайнствения Артур, на азиатската тото мафия, както и на президентите и на ЦСКА, и на „Левски”. Безспорно излъгани останаха четиримата футболисти и феновете на тима.

9. Колежански лъжи – знам какво направи през лятото на 51-ва

Ако над истинността на крайния резултат тегне призракът на съмнението, то тогава спортът ще загуби своите най-верни фенове. Един от най-мащабните скандали е от 1951 г., когато полицията арестува цяла група баскетболисти от Националната колежанска лига в САЩ. Оказва се, че над 30 обещаващи нови попълнения на НБА са замесени в мрежа за уреждане на изходите от мачовете.

В кюпа са играчи от цели 6 отбора, като главните мозъци на операцията са баскетболистите от „Сити колидж” в Ню Йорк, подпомагани дейно от колегите си от тимовете на „Брадли юнивърсити” и „Кентъки юнивърсити”. Освен че кариерата им скоропостижно привършва, на всички тях са повдигнати обвинения за организиране на престъпна група.

8. Играчка-плачка с жените-мъже

През 2009 г. представителката на ЮАР Кастер Семеня безапелационно печели световната титла на 800 м на първенството по лека атлетика в Берлин. Заради, меко казано, мъжкото й излъчване 18-годишната африканка е подложена на редица тестове за определяне на пола. През юни 2010 г. забраната Семеня да участва в състезания за жени е вдигната, въпреки че от международната федерация отказват да разкрият резултатите от тестовете на бегачката.

През 30-те години на XX в. най-бързата спринтьорка на планетата е полякинята Станислава Валасиевич (известна и като Стела Уолш). Стела също удивително прилича на мъж, а 18-те световни рекорда, които поставя на 100 м, само повдигат допълнителни съмнения относно пола й. Тя е подложена на тестове преди Олимпиадата в Берлин през 1936 г., след което й е позволено да се състезава и печели медал. След нейната смърт през 1980 г. се оказва, че Стела Уолш е хермафродит.

Много по-различен е случаят с Дора Ратен. За да покажат своята арийска доминация, нацистите търсят шампиони във всички дисциплини на предстоящите Олимпийски игри в Берлин през 1936 г. За женския скок на височина те имат тайно оръжие – Дора Ратен. 18-годишната Дора се появява изневиделица в лагера на немските спортистки, които се готвят за олимпиадата. Въпреки че остава едва четвърта на олимпиадата, след две години Дора Ратен става европейска шампионка и поставя нов световен рекорд.

Още през 1939 г. истината е разкрита, макар и по съвсем случаен начин. Докато пътува във влака от Виена за Кьолн, кондукторът съобщава на полицията, че в едно от купетата пътува мъж, облечен като жена. Дора веднага признава, че фактически е мъж и се казва Хайнрих. Следва бърз процес, след който Хайнрих е оневинен от властите, но медалите и всичките му класирания са отнети.

7. Дани Алмонте – не само възрастните дами подправят годините си

Финалите на детската лига по бейзбол са едно от най-големите както спортни, така и телевизионни събития в САЩ. През 2001 г. 12-годишният питчър Дани Алмонте прави истински фурор по време на финалите на Лигата, и то пред погледа на милиони зрители. Само за една вечер невръстният питчър на тима „Бронкс” от Ню Йорк става национален любимец, като за снимка с него идва на крака дори и тогавашният кмет на мегаполиса Рудолф Джулиани. Само няколко дни след това името на Дани Алмонте става нарицателно за лъжа. Оказва се, че треньорът на „Бронкс”, който е и баща на Дани, излъгва за възрастта на своя син и вместо реалните му години – 14, той записва, че момчето е на 12, за да може да участва в детския турнир.

6. Спортното чудо DDR – Doping Democratic Republic

През 70-те и 80-те години Източна Германия се превръща в страшилище на Олимпийските игри, като застрашава доминацията на суперсилите САЩ и СССР. 17-милионната държава печели 20 златни медала през 1972 г, 40 златни медала 4 години по-късно и цели 47 златни медала през 1980 г.

След падането на „желязната завеса” се разкрива и тайната за успехите на състезателите от ГДР. Става ясно, че атлетите са били стимулирани със забранени стероиди, въпреки че на тях им е било обяснявано, че пият обикновени витамини. На 18 юли 2000 г. бившият шеф на спорта в ГДР Манфред Евалд и спортният лекар Манфред Хьопнер са осъдени от своите бивши възпитаници за „умишлено увреждане здравето на човек”.

Публикация с продължение: Следваща страница