Средно ранни и късни сортове домати

6
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(85 гласа, оценка 4.19 от 5)

Трапезица

Трапезица е средноранен, детерминантен сорт домати. Предназначен за прясна консумация и преработка. Плодовете на домати сорт Трапезица са едри 160-170 г, кръгли, интензивно червени, гладки, без червен пръстен, с дебел перикарп. Отглежда се с разсад и безразсадно в двуредови ленти 110/50/25-30 см. Вегетационният период е 112-118 дни. Сортът Трапезица е устойчив на фузариум и вертицилиум.

Идеал

Идеал е индетерминантен, директен, средно ранен сорт домати. Традиционен за българското зеленчукопроизводство. С едри плодове 130-200 г, плоско-кръгли до кръгли, слабо ръбести, многокамерни, оранжево-червени на цвят, с приятен вкус. Използва се и за прясна консумация. Формира се върху опорна конструкция.

Николина

Сортът домати Николина е подходящ за средноранно и късно полско производство на домати. Български, едроплоден, детерминантен хибриден сорт, подходящ за безколово отглеждане. Има добре развито и жизнено стебло. Преди узряване доматите са светло зелени с едва забележим, разлят зелен пръстен около дръжката, който при узряване изчезва. Плодовете домати сорт Николина са плоско-кръгли, интензивно червени, гладки, плътни, непукливи. Средно тегло на плода 230-250 г с отличен вкус. Сортът Николина е устойчив на вертицилийно и фузарийно увяхване. Толерантен към кафявите листни петна.

Жаклин

Жаклин е средно ранозрял, нискорастящ, директен сорт домати. Стеблото е добре развито и силно облистено. Плодовете узряват без зелен пръстен и са гладки, непукливи, твърди с малка дръжчена ямичка, с тегло 75-80 г. Зреят дружно и се съхраняват добре. Плодовете на домати сорт Жаклин са подходящи за консервиране цели и за приготвяне на пюрета и сокове. Растенията са устойчиви на тютюнева мозайка, вертицилиум и фузариум.

Миляна

Миляна е детерминантен, средно ранен сорт домати с добре развити растения. Плодовете са едри (150-200гр) кръгли, многокамерни, месести, плътни, интензивно червени. Около плодната дръжка има зелен пръстен, който при узрявяне изчезва. Плодовете на домати сорт Миляна са твърди с много добри вкусови качества и добра съхраняемост и устойчиви на транспортиране. Подходящ за прясна консумация, преработка и експорт. Сортът домати Миляна е устойчив на вертицилиум и фузариум. Използва се за средно ранно и късно производство на домати.

Бела

Бела е средноранозрял до ранозрял детерминантен директен сорт домати. Растението е средно мощно, компактно. Плодовете са с овално-продълговата форма, без зелен пръстен, гладки, средно твърди, средно тегло – 60-65 грама, добре зачервяващи се и дружноузряващи. Устойчив е на тютюнева мозайка, вертицилиум и фузариум.

Елена

Елена детерминантен хибриден сорт домати, подходящ за безколово отглеждане на домати. Растенията са мощни, жизнени, с висок фотосинтетичен потенциал. Преди узряване плодовете имат размазан зелен пръстен, който след узряване изчезва. Зрелите плодове на доматите от сорт Елена са равномерно интензивно червено оцветени, плоско-кръгли, гладки, непукливи с отличен вкус. Плодът на домати сорт Елена е твърд и устойчиви на транспортиране с тегло 220-240 г. При добра агротехника плодовете достигат до 300 г. Растенията имат повишена издръжливост на високи температури. Сортът е устойчив на тютюнева мозайка, вертицилиум и фузариум. Сортът Елена е високо толерантен към алтернария, септориоза, антракноза.

Руен

Руен е редно-ранен, хибриден сорт домати, полудерминантен. Плодовете на Руен са средно едри, кръгли, твърди с добра устойчивост на транспортиране, равномерно оцветени, без зелен пръстен. Подходящи за съхранение. Формира се едностъблено, на конструкция, образува 5-6 съцветия. Този сорт може да се отглежда и безколово.

Опал

Опал е средноранозрял, индетерминантен, хибриден сорт домати. Плодовете му преди узряване са със светло до средно зелена окраска, без зелен пръстен, при узряване – равномерно и интензивно червени, твърди, и непукливи. Средното тегло на плода е 160-180 грама, на богати почви до 200 грама и повече. В сравнение с другите сортове домати растенията на Опал по-дълго време запазват листната си маса и са по-издръжливи на високи температури. Сортът домати Опал е устойчив е на тютюнева мозайка, фузариум, вертицилиум и е високо толерантен на алтернария.