12 невероятни факта за сънищата

4
Добави коментар
CarloGambino
CarloGambino

Почти на всеки човек му се е случвало да сънува съвсем ясно, а когато се събуди, да не си спомня почти нищо. Това е една от загадките на сънищата, а ето и още няколко факти, които ще ви се сторят невероятни:
1. Хората с нарушено зрение сънуват

Хората, изгубили зрението си няколко години след раждането, могат да виждат образи в сънищата си. Хората с нарушено зрение по рождение не могат да виждат никакви образи, но за сметка на това сънищата им са доста живи и изпълнени с различни звуци, миризми, усещания и емоции. Човек с нормално зрение едва ли би могъл да си представи всичко това, но психологическата нужда за сънища е много силна и може да преодолее дори тази пречка.
2. Не помним 90% от сънищата си
5 минути след събуждане ще забравите половината от вашия сън, а след 10 вече 90% от него ще са напълно изгубени.  Мери Шели била провокирана от сън, за да напише „Франкенщайн“,  Робърт Луис Стивънсън измислил сюжета на „Доктор Джекил и мистър Хайд“ след вълнуващ сън.
3. Мъжете и жените сънуват различно
Всяко човешко същество сънува (освен тези със сериозно психологично разтройство). Мъжете и жените обаче сънуват различни неща и имат различни и разнообразни физически реакции.
В мъжките сънища по-често присъстват други мъже, докато при женските се срещат поравно и от двата пола. И при мъжете, и при жените се появяват сексуални физически реакции, които са вследствие на сънища, независимо дали самият сън е сексуален. В тези ситуации мъжете получават ерекция, а жените повишен приток на кръв във вагината.
4. Сънищата ни пазят от психични разстройства
Новите изследвания показват, че даден човек, редовно събуждан точно в началото на своя сън, дори и да е спал осем часа, само след 3 дни ще изпитва умора, лоша концентрация, раздразнителност или дори халюцинации и признаци за психоза.
Когато на същите тези хора, участвали в изследването, им се позволи REM сън (бързо движение на очите), техните мозъци наваксват изгубеното, като увеличават съня, прекаран в това състояние.
5. Сънуваме познати неща
Често сънуваме непознати хора, които изпълняват различни роли. Реално обаче всички тези лица не са плод на фантазията ви, а са съществуващи хора, които сте срещали през своя живот, въпреки че не ги помните. През живота си виждаме хиляди лица и по този начин съзнанието ни се запасява с голямо количество от герои, които вкарва в действие в сънища.
6. Не всички сънуват цветно
Последните изследвания сочат, че цели 12% от всички хора с нормално зрение сънуват постоянно в черно и бяло. Останалите сънуват в цвят. В сънищата ни често се повтарят общи теми – случки от училище, преследвания, падане от високо, сексуални преживявания, провал на изпит, закъсняване, летене, падащ зъб, катастрофа.
Неустановено обаче остава дали сънищата, свързани с насилие или смърт, са с по-голям емоционален заряд за хората, които сънуват цветно, или за онези, които насън виждат всичко в черно и бяло.
7. Сънищата включват кодирани значения
Когато сънувате нещо, много често сънят не се отнася за него, а за нещо съвсем различно. Сънищата имат закодирани значения и ни говорят на символичен език. Подсъзнанието ни се опитва да сравни съня с нещо познато и да ни даде някакъв знак. Така че най-вероятно последният ви сън символизира нещо съвсем друго от това, което виждате.
8. Хората, които скоро са спрели цигарите, имат по-живи сънища
Данните сочат, че хора, които наскоро са отказали цигарите, сънуват повече и по-живи сънища, отколкото докато са били активни пушачи. В повечето сънища хората са сънували, че пушат и са изпитвали негативни емоции като паника и вина. Подобни сънища, свързани с пушенето, са резултат от отказването от тютюневата зависимост.
9. Външни влияния често навлизат в сънищата
Този феномен се нарича смесване на сънища и представлява изживяване, при което импортираме в съня си шумове, които чуваме от външния свят. Пример за това е случаят, когато сте жадни и това чувство навлиза в съня ви. Така в съня си можете да изпиете няколко чаши вода.
10. Тялото ни се парализира по време на сън
Колкото и невероятно да звучи, вашето тяло на практика е парализирано, докато спите. Най-вероятно това е с цел да сте предпазени от опасни реакции по време на сън. Жлезите започват да отделят хормон, който помага в предизвикването на съня, неврони изпращат сигнал до гръбначния стълб и по този начин тялото напълно се отпуска, а след това става парализирано.
11. Когато човек хърка, не сънува
12. Новородените бебета не сънуват сънища, свързани със себе си
Малките бебета нямат сънища, в които те самите да са герои. До 8-годишна възраст децата сънуват повече кошмари от възрастните.