Какво символизират нещата на коледната ни трапеза?

42
Добави коментар
naskoki
naskoki

Има доста неща в този живот, които просто приемаме като даденост.

Коледа е най- светлия семеен празник и по това време на годината много хора пропътуват хиляди километри, за да седнат на трапезата заедно с най- близките си.

Всяка домакиня се старае да отрупа масата в всевъзможни вкусотии, но понякога слагаме неща на трапезата, за които просто знаем, че е прието да са там.

Но, всъщност защо е редно да присъстват на празничната трапеза…?

Вижте какво повеляват традициите:

Сложете на масата мед– за да ви е сладък животът.
Сложете и глава лук, за да е много имотът, като люспите му.
Да не забравите и чесън- той пази от зли сили. Скилидка от него може да се носи през цялата година против уроки,… или поне така гласи поверието.
Житото- то е най- важната храна на българина.  Задължително трябва да присъства на трапезата, ако не под някаква друга форма, то поне като стилна украса за празничната маса.
Добре е да сложите и семки и много ядки.
По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е- може да ви споходят здравословни проблеми.
Напълнете фруктиерата с различни плодове-топлината от оранжевите и червени плодове ще украси масата и ще предаде топлина и уют.
Напълнете кана с червено, руйно вино.
Елховите клонки украсяват маса. Не забравяйте и ароматни свещи.
Прието е вечерята да започва рано. Най- хубавата част от празника е, че семейството се е събрало, всички са заедно и споделения трепет от очакването на празника не може да бъде заменен дори и от най- скъпото и изискано меню.
Дали ще приготвите пържоли или пуйка- това е въпрос на личен избор и финансови възможности. Важното е, че всички ще си хапнете от тях, ще се повеселите и ще… посрещнете Дядо Коледа.

Весели празници!