Комисията за защита от дискриминация глоби Расате с 2000 лв.

7
Добави коментар
jool
jool

Комисията за защита от дискриминация глоби Расате с 2000 лв.

30 декември, 2010 at 12:20 pm

Комисията за защита от дискриминация глоби Боян Станков, бивш лидер на националистическата организация Български национален съюз (БНС), с 2000 лв. за тормоз и подбуждане към расова дискриминация.

Решението на КЗД идва като отговор на сигнал, подаден от активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев през октомври 2009 г. Повод за сигнала са изказванията на Станков, по-известен с артистичния си псевдоним Расате, в предаването „Челюсти” на журналистката Диана Найденова, излъчено паралелно в ефира на Нова телевизия и Дарик радио на 26.10.2009 г.

Темата на дискусията е дали България да приема африкански бежанци от Малта. В течение на цялото предаване т. нар. Расате последователно и недвусмислено се обявява против това с неприкрито расистки и ксенофобски аргументи. Той заявява, че (приблизителни цитати):

бежанците идвали от държави, стотици години назад в културно отношение;
докато европейските страни били близки на България расово, културно, морално-психологически, африканците били с чужд манталитет, чужди навици и култура;
последните не можели да бъдат интегрирани, защото така били устроени генетически;
не знаели какво е четка за зъби;
били чужди хора, чужди на държавата, на културата, на народа;
африканците били „маймуни” (уверено потвърждава съобщението на водещата, че той ги нарича така);
били наркотрафиканти;
щели да увеличат престъпността;
щели да отнемат работни места от българите и да се „трупат на гърба на българина”.

„[Расате смесва] понятията бежанец и икономически мигрант в услуга на внушението, че бежанците ще лишат българите от работните им места,” пишат в сигнала си Стоянов и Добрев. „Напомняме, че докато икономическият мигрант се опитва да подобри живота си, бежанецът опитва да го спаси.”

„[Т]ърсещи убежище, бежанци и лица с хуманитарен статут, са реално пребиваващи у нас чужденци, различни от мигрантите. Ксенофобските и расистки изказвания на Боян Станков – Расате съвсем недвусмислено подклаждат предразсъдъците и дискриминацията спрямо хората от различна раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра. В най-лошия случай този начин на представяне на проблема с потенциални бежански потоци може да доведе до изблици на насилие срещу определен човек или група,” пише още в сигнала на активистите.

„Враждебната реч не се ползва с правна защита,” пише в пространно становище Маргарита Илиева, директор на правната програма на Българския хелзинкски комитет, който е привлечен като заинтересована страна по случая. „Тя е изключена от обсега на конституционната и международноправна закрила за свободата на словото. Това е така, защото тя накърнява достойнството на личността – безусловно висш принцип в българското демократично общество, основано на върховенството на закона – и защото не допринася за демократичния обществен дебат, тъй като тя не способства за формирането на демократични мнения. Враждебната реч представлява злоупотреба със свободата на словото. Няма свобода на враждебна реч. Враждебната реч уврежда правата на личността и основните ценности на обществото. Тя е недопустима.”

В единственото заседание по преписката, явилият се пред КЗД Расате изнася патетична реч, в която не се признава за виновен, заявява, че производството пред Комисията е опит да бъде сплашен, че е твърдо убеден във вярванията си и не възнамерява занапред да спира да казва това, което мисли. Той сравнява КЗД със средновековната инквизиция, тъй като според него тя съди предимно български граждани, които имат „гражданска позиция, българска позиция, патриотична позиция”. Расате предупреждава, че „рано или късно всеки, който е работил против нашето Отечество, ще си намери заслуженото” и съветва КЗД към днешна дата да съди сурово, защото „когато дойде време ние да съдим, ще съдим изключително строго”.

Решението на КЗД е взето с участието на заинтересовани страни. Комисията е получила становища от министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Асоциация за интеграция на бежанци и мигранти, Агенция за социално подпомагане, Български хелзинкски комитет, Български червен кръст, Държавна агенция за бежанците и Български съвет за бежанци и мигранти.

Освен глобата от 2000 лв. КЗД предписва на Станков занапред да се въздържа от изявления, засягащи честта и достойнството на личността на основата на признак раса и/или подбуждащи към расова дискриминация.

Stalik|blog припомня, че Боян Станков-Расате бе изхвърлен от Българския национален съюз след забележителен скандал, който Станков и половинката му, Валя Кръстева, отрекоха.

Пълният текст на решението е достъпен тук:

Предаването можете да видите тук:

Гласувай »

Like this:

Like Зареждане…

Related

Entry filed under: Разни. Tags: Боян Расате, КЗД, Комисия за защита от дискриминация, бежанци, дискриминация, имигранти, ксенофобия, мигранти, расизъм.