Суши за начинаещи

25
Добави коментар
jvasi
jvasi

Моята любима храна е суши-то. За разлика от други държави в България за съжаление е малко скъпо удоволствие. В Щатите съм чувал, че да хапнеш суши струва колкото сандвич на улицата. Аз си правя от време на време с удоволствие. Приготвянето отнема 1-2 часа като най-важното за вкусно суши са материалите.

Ето какво е необходимо:

Ориз за суши (това е специален ориз, смесен с нишесте, за да лепне). Взимам един в черна картонена опаковка от 500 гр. Струва 2-3 лева (доколкото помня). С толкова ориз се приготвя суши за около 3 гладника

Около 200 гр. сурово филе от сьомга. Тя трябва да е прясна, най-много на един ден. В противен случай вземете пушена. По-вкусно е разбира се със сурова. Цена за 200 гр. – около 6 лв. Филе от риба тон. Трудно е да се намери прясно и сурово. Пушено и охладено също става. Стотина грама стигат. Цената му е около 5 лв.

Червен или черен хайвер. Необходими са около 50-100 гр. Цената за 100гр черен е около 5 лв. Червения от сьомга мисля, че е около 15лв.

Рибата тон и хайвера са за разнообразие, не са задължителни.

Една краставица

Един морков

Едно авокадо

Листа от водорасли – продават се на пликчета по 10 (по принцип 10 са много за това количество ориз, реално ще ви трябват 5-7). Цена – от 5 до 10 лв.

Рогозка за навиване на суши. Не помня цена, но мисля че е между 5 и 10 лв.

Около 150 мл. соев сос. Аз взимам на Киккоман, който е естествено ферментирал и по-вкусен. Цена – около 7 лв.

Една паста уасаби. Продава се на различни цени. Има и по 5, и по 10 лв. Не съм намерил още да се продава същото уасаби като в суши ресторантите, затова си взимам пастата (в ресторантите е едно като пластелин, а в пастата е по-течно). Чувал съм, че истинското уасаби е адски скъпо, а всички уасабита, които се предлагат са малко или много с примеси. Може би е добра идея да се купи уасаби от ресторант за суши ако биха продали.

Дървени клечки за хранене (ако искате всичко да е както трябва)

Приготвяне:

Ориза се слага във вода и се оставя да се отцежда за около час. След това се добавя 600 мл вода и се вари 15 мин на по-слаб огън, за да не загаря отдолу. След това цялата вода се е изпарила и ориза се оставя 10 мин в съда. Междувременно се приготвя смес от 4 супени лъжици оризов оцет (или винен ако нямате оризов), 2 супени лъжици захар и 1 чаена лъжичка морска сол. Тази смес се изсипва с лъжица върху ориза като се разбърква хубаво. Ориза се оставя да изстива.

Следва приготвяне на материалите за сушито. Обелвате краставицата и моркова и ги нарязвате по дължина на горе-долу тънки лентички. Аз се опитвам да ги правя на широчина около 3-4 милиметра. Може да ги сложите за 2-3 минути във вряща вода, за да омекнат, но не е задължително. Обелвате авокадото и го нарязвате горе долу като краставицата и моркова. Нарязвате филето от сьомга и рибата тон (ако сте взели и риба тон) по същия начин, но на по-дебели лентички.

Приготвяте си една купичка с вода, за да може да си мокрите ръцете докато боравите с ориза, защото той лепне.

На рогозката слагате лист от водорасли (с по-гладката страна нагоре). Започвате да слагате и разстилате ориз от долния край (или малко над него) нагоре до 2/3-ти от листа. По възможност по-тънко да се получи, иначе сушито става по-дебело. След това нареждате в средата на ориза по ширина сьомга, след нея краставица, морков, авокадо. Следва навиване на листа, за да стане на руло. Подхващате го от долния край и започвате да навивате нагоре като си помагате с рогозката. Колкото по-стегнато се получи, толкова по-добре. В послените 3-4 сантиметра с ръка намокряте с листа, за да може да слепне и да остане на руло. Може да правите всякакви комбинации със зеленчуците. Аз слагам на един лист сьомга, авокадо и морков. На друг риба тон, краставица и морков, на трети само сьомга, на четвърти само авокадо, краставица и морков. Може да ги комбинирате. Ако сте взели червен хайвер може да комбинирате и с него, например малко ориз и хайвер на руло или пък както правя аз – навивам едно руло само с ориз (с по-малък диаметър), после като го нарежа на „пънчета“ слагам хайвера отгоре.

Нарязването на рулото на пънчета е лесно, трябва остър нож, за да не се развали кръглата форма. Аз ползвам макетно ножче . Нарязвам ги на около 2 сантиметра.

Остава сервирането. Слагате панички за наливане на соевия сос, клечките, уасабито и стартирате

Може да видите и това видео как се прави

Да ви е вкусно!!!