Странните реакции на тялото ни

4
Добави коментар
CarloGambino
CarloGambino

Кой ли не се е питал защо понякога се смеем през сълзи, защо лукът винаги ни разплаква, защо понякога имаме чувството, че много иглички едновременно се забиват в крака ни…
За тези и други подобни странни прояви на нашето тяло има обяснения, които дължим на химията и физиката.

Защо се смеем до сълзи?
Специалистите все още нямат точно обяснение, но все пак е ясно, че смехът и плачът са сходни психологически реакции. И двете възникват при висока емоционална възбуда, имат продължителен ефект и не се включват и изключват изведнъж. Асоциираме плача с тъгата, но всъщност той е много по-комплексен отговор на човешкото тяло. Сълзите се предизвикват от разнообразни емоции – болка, тъга, щастие, а в някои случаи – от много смях. Просто това е начинът, по който хората са еволюирали.
Както се оказва, това е хубаво, защото и смехът, и плачът могат да облекчат стресиращо преживяване, вероятно чрез неутрализиране на ефектите от кортизола и адреналина. Така че, ако някога се случи да се смеете до сълзи, считайте се за щастливци.
Защо лукът ни разплаква?
Когато режете лук, разкъсвате клетките му и така освобождавате ензими, които произвеждат газ, наречен пропанетиал сулфоксид. Щом той достигне до очите ви, се получава реакция със сълзите за произвеждането на лека сулфидна киселина. Това причинява болка. Тогава мозъкът сигнализира на слъзните жлези в очите да произвеждат повече течност, за да измият веществото. Колкото повече кълцате, толкова повече дразнещ газ произвеждате и сълзите се увеличават. Химическата реакция на самия лук е негов защитен механизъм, който е еволюирал с цел да отблъсква вредителите.
Можете да намалите паренето в очите и сълзите, като охладите лука във фризера преди да го нарежете – ниските температури забавят освобождаването на сулфоксида. Най-висока е неговата концентрация в долната част на лука, затова я нарежете последна.
Какво причинява настръхването?
Настръхването (научно наречено пилоерекция) се случва, когато ви е студено или се страхувате. В основата на всяко косъмче по тялото се съкращава мъничък мускул. Тази реакция е била много полезна в зората на еволюцията, когато хората все още са имали естествено „кожено палто“. Настръхването е топлело тялото, като е запазвало изолиращ слой въздух между космите. Самото настръхване е изглеждало заплашително за хищниците или враговете (представете си котка, срещнала куче). Еволюцията е освободила човека от козината му и сега настръхването няма това значение, но ако се чувствате неудобно от такава реакция, обличайте се топло и избирайте спокойна обкръжаваща среда.
Какво причинява „игличките“?
Наречени парестезия, „игличките“ се причиняват от блокирано кръвоснабдяване към притиснат нерв. Ако стоите твърде дълго в неудобна поза или дори само с кръстосани крака може да притиснете достатъчно силно някой нерв, за да попречите на изпращането на сигнали от него до мозъка, което кара краката ви например да „заспят“ или да се вцепенят. Това не е същото като притиснат нерв – по-дългосрочно състояние, което възниква, когато част от тялото, разраснала се поради травма, постоянно притиска някой нерв. Парестезията обикновено се чувства в крайниците – ръце, крака, лакти. Почти винаги е достатъчно просто да смените позата, за да позволите на нерва да възобнови връзката си. Но усещанията за бодеж могат да бъдат, макар и по-рядко, симптом за съвсем други и сериозни заболявания като диабет, лупус и множествена склероза. Ако „игличките“ не спрат бързо щом смените позата си, посетете лекар.
Защо имаме бодежи в диафрагмата?
Два класически случая на „страничен бодеж“ се получават при тичането и продължителния смях. Те и двете имат нещо общо – напрягат диафрагмата. Когато се смеете продължително, поемате много въздух, който пълни дробовете и изтласква надолу диафрагмата, докато коремните мускули се съкращават и натискат диафрагмата нагоре. Повтарящото се притискане може да предизвика мускулен спазъм – именно него ние определяме като бодеж.
Понякога, когато се смеем много, ни заболява и дясната ръка. Това се случва, защото нервът, който е свързан с диафрагмата, има връзка и с дясното рамо. Така един смях от сърце може да ви накара погрешно да си помислите, че имате сърдечна недостатъчност. Опитайте се да коригирате усещането, като няколко пъти си поемете дълбоко и бавно въздух, съветват от здраве.bg.