Семейство

5
Добави коментар
izneviara
izneviara

Семейството замества всичко. Затова преди да го създадеш, трябва да решиш кое е по-важно за теб: всичко или семейството.

 

Ние сме привикнали да наричаме нашия партньор спътник в живота. Но в този израз се изразява нашето скрито желание да доминираме, което ни прави нещастни, а често разрушава семейното огнище. Ние създаваме свой микрокосмос, възприемайки себе си като център на Вселената, а нашия партньор – като спътник, който трябва да обикаля около нас, изпълнявайки всички наши капризи. АЗ съм много голям и много важен, а ТОЙ е просто малък спътник. Този начин на мислене е основна причина за проблемите в семейството. И двамата човека искат да намерят за себе си спътник и в резултат се борят един с друг за правото да бъдат център на вселената. Нещо като „междузвездни войни”. Дошло е време да въведем малко ред в нашия малък свят. Нашият любим не е наш спътник, а е нашето Слънце! Той за нас е светлината и топлината.

Запомнете: моят партньор не е мой спътник, а обект на моето служене.

Партньорът ни е изпратен от Бога, за да получим ние всичко, което заслужаваме. И ако с предишните си постъпки ние сме заслужили награда, то тя ще ни бъде връчена. А ако сме извършили много глупости, то пратеникът на Бога ще ни донесе заслуженото. Не си струва да се обиждаме на пощальона за това, че си върши работата. Ние, след като прочетем писмото, се нахвърляме на пощальона с юмруци: „Ти ми съсипа живота!” В резултат на това пощальоните просто не искат повече да идват до дома ни и ние започваме да се оплакваме от самота. Няма никаква самота, има нежелание да възприемем партньора си като пратеник на Бога, носещ ни послание, съдържащо последствията от нашите действия.

Запомнете: който се гневи на пощальона, той престава да получава писма.

Семейството не се дава на човек просто ей така. Това е система, в която той се учи да служи правилно на Бога. Едни мислят, че е достатъчно да служиш само на Бога, други – само на човека. Аз бих казал така: ако искате наистина да служите на Бога, то трябва да служите и на неговите деца. Всички хора на този свят са едно семейство, затова духовното развитие започва с разбирането, че веки мъж е мой брат, а всяка жена – моя сестра. Светът е голямо семейство и ние не можем да изключим от него когото и да било. А партньорът ми е този, на когото докато му служа, се уча да служа на Бога. Така семейството става място, в което всички прогресират духовно.

Запомнете: семейството не е място, където всички ми служат, а мястото, където всички служат на Бога и един на друг.

Ако целият свят е едно голямо семейство, значи има световни правила за взаимоотношенията. И това наистина е така. Можем да разделим всички хора на две големи категории: по-стари и по-млади от мен. По-старите би трябвало да обичам като свои родители, а по-младите да обичам като свои деца. Културният човек уважава по-възрастните и се грижи за по-младите.

Запомнете: в семейството има две правила – уважение и грижа. Без грижата, уважението се превръща в сантименталност, а без уважението грижата се превръща във фанатизъм.

Основните проблеми в семейството възникват, защото мъжете и жените обсъждат най-важните въпроси след като са сключили брак. Специалистите в тази област казват, че има множество въпроси, които ако не бъдат обсъдени предварително, това може да постави брака под сериозна заплаха.

Запомнете: грижата за партньора се изразява в това да поговорите с него за всички възможни проблеми ПРЕДИ възникването им.

1. Трябва да се обсъди въпроса колко ще бъдат децата в семейството и в кой момент ще бъдем готови да ги приемем в живота си. Добре е да се обсъди предварително кой ще носи главната отговорност по възпитанието на децата. Ролята на роднините би било добре също да се обсъди.

Запомнете: не е проблем да си родите дете, а кой и как ще го възпитава.

2. Имаме ли ясна представа как ще печелим и харчим нашите средства. Как ще се отнасяме към неравенството в доходите и как ще взимаме решения за това какво е нужно и какво не е нужно да се купува. Ние трябва да разработим нашата система на финансови взаимоотношения, защото парите представляват тревожна енергия. Светът е обвързан във финансови взаимоотношения, така че да не говорим за пари в крайна сметка е неразумно.

Запомнете: главният източник на проблеми в този свят са парите. Обсъждайки този проблем, ние косвено строим добри взаимоотношения.

3. Би трябвало да обсъдим нашите планове за поддръжката на семейното огнище. Кой ще готви, кой ще чисти, кой ще поддържа. Трябва да се направи концепция, която устройва и двамата.

Запомнете: нерегулираният семеен бит е враг на любовта.

4. Знаем ли за всички болести на другия – физически и психически. Болестите ни са като наши роднини – присъстват в живота ни, така че трябва да запознаем с тях нашия партньор предварително, за да не се изненада той впоследствие. Заедно с надеждата за любов, ние получаваме от партньора си още и материално тяло. Партньорът ни не е телевизор, който да можеш да изключиш, а реална личност с плюсове и задължително с минуси.

Запомнете: има само един партньор без минуси – това е Бог.

5. Моят партньор достатъчно любящ и нежен ли е? Казват, че жената трябва 3 пъти на ден да чуе, че я обичат, а мъжът 3 пъти на ден, че е умен. Семейството е мястото, където ние на първо място удовлетворяваме своите емоционални потребности.

Запомнете: позитивните емоции са основната храна на партньора ни.

6. Можем ли ние спокойно и открито да обсъдим нашите сексуални нужди, предпочитания и страхове? Трябва да се разбере, че независимо, че в семейството присъства сексът, то ние далеч не градим семейство, заради него. Сексът е едва 0.5% от това, заради което създаваме семейство. Семейството е система за дружене, а не само полигон за секс игри.

Запомнете: не можете да се доверите на партньор за създаване на семейство само на основата на секс.

7. Ще има ли в спалнята ни телевизор? Въпросът изглежда смешен на пръв поглед, но ако в една къща постоянно работи телевизор, то той се явява трети партньор. Понякога този партньор поема грижата за възпитанието на децата. А ако телевизорът присъства дори в спалнята, тогава къде остава общуването?

Запомнете: телевизорът не бива да става емоционален възпитател на децата ни.

8. Можем ли да общуваме с партньора си? Личността не просто живее, тя постоянно се развива и променя. Ако искате да живеете с манекен, фотография или с белия принц от фантазиите си, то не сте готови да създадете семейство.

Запомнете: общуването е готовност да се напасваме към измененията, настъпващи с партньора ни.

9. Имате ли съгласие как ще възпитавате детето си по отношение на духовните му нужди – религиозни и морални? Вероятно най-добрият подарък за детето би било да го запознаете с множество религии и философски схеми, оставяйки го то да избере с времето подходящите за него.

Запомнете: възпитайте културен човек и всички ще го харесват.

10. Харесваме ли и уважаваме ли приятелите на партньора си? Все пак той не идва при нас самичък. Ние приемаме при себе си цял свят, с който е свързан този човек – мечти, планове, победи, минало, приятели, врагове.

Запомнете: партньорът ви не идва сам, а с приятелите си.

11. Особено внимателно обсъдете въпросът с родителите – как ще общувате с тях и как ще се грижите за тях. Това е много тънък въпрос, който не бива да се отлага за след това. Родителите често не са готови да престанат с възпитанието на детето си само защото то било вече семейно. Те могат да навлизат в различна дълбочина във вашите взаимоотношения.

Запомнете: освен вас, в сърцето на вашият партньор са и родителите му.

12. Има ли неща, от които нашият партньор не може да се откаже в живота си. Независимо от клетвите във вечна любов, реално хората се отказват от съвсем малка част от плановете си. Понякога се отказват от 1% от свободата си, очаквайки партньорът им да се откаже от 99% от своята.

Запомнете: вашата ценност в очите на партньора ви намалява с времето, а ценността на желанията му остава.

13. Готов ли съм аз да понеса болест на партньора си, разорението му, престъплението му, измяната му, промяна в мисленето му, смяна на вероизповеданието, старостта и смъртта му?

Запомнете: ако съм готов за всичко това, значи съм готов за съпружески живот.

 

(по материали от: hram-sveta.ru)

 

 

< Предишна

 

Следваща >