Хепатитът: 8 начина да предпазим себе си и околните

1
Добави коментар
astigaa
astigaa

Хепатитът: 8 начина да предпазим себе си и околните
Добрата хигиена е една от основните предпоставки да се намали риска от заразяване с хепатит.

здраве.bg

Въпреки че подобрените условия на живот и достъпните имунизации в детска и зряла възраст намалиха случаите на вирусен хепатит, все още съществува реална опасност дори от избухването на епидемии.

Вирусният хепатит представлява инфекциозно заболяване, което причинява възпаление на чернодробната тъкан. Най-честите видове хепатит са хепатит А, хепатит B и хепатит C. Всички те имат еднакви основни симптоми:

– повишена температура,
– умора,
– загуба на апетит,
– гадене и повръщане,
– коремна болка,
– болка в ставите,
– слабо оцветени изпражнения,
– жълтеница (жълто оцветени кожа, лигавица и очи).

Въпреки подобната симптоматика, трите основни вида вирусен хепатит коренно се различават по своята същност.

Хепатит А

Вирусът на хепатит A (HAV) се открива в изпражненията на болните от него. Заболяването се разпространява по фекално-орален път, т.е. човек може да се зарази от микроскопични количества изпражнения, които са в допир с неговата уста. Ето защо най-често вирусният хепатит А се предава чрез заразена храна или вода, особено при липса на достатъчно добра хигиена.

Почти всички хора с хепатит А се възстановяват напълно в първите няколко седмици или месеци след заразяването.

Хепатит B

Вирусът на хепатит B (HBV) се открива в кръвта, семенната течно, влагалищния секрет и други телесни течности на болните от хепатит B. Човек може да се зарази при контакт с тези течности – например, по време на секс със заразен човек или използване на контаминирани игли или медицински инструменти.

За разлика от хепатит А, хепатит B може да премине в хронични инфекции и евентуално да доведе до чернодробна цироза, рак и дори смърт. До 25% от хората хронична HBV инфекция умират от чернодробно заболяване.

Хепатит C

Вирусът на хепатит C (HCV) се открива в кръвта на болните от хепатит C. Човек може да се зарази при сексуален контакт, въпреки че най-често се разпространява от майка на дете по време на раждането или при използването на общи…