Отпускат над 78 млн. лева за обновяване на жилищни сгради – Stroi Media

3
Добави коментар
GeorgeGeorgiev
GeorgeGeorgiev

Отпускат над 78 млн. лева за обновяване на жилищни сгради

12 януари 2011, 13:16

Собствениците могат да получат съфинансиране между 40% и 60%

От юни собствениците на апартаменти в блокове ще имат достъп до 78,2 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“. Най-голямо съфинансиране за обновяване на сградите ще получат собствениците на апартаменти в панелни блокове в рискови квартали с по-висока престъпност и безработица. Те ще могат да кандидатстват за до 60% от стойността на санирането, което включва подмяна на дограми, инсталации и цялостна реконструкция на сградите, съобщава StandartNews, позовавайки се на информация от строителното министерство.

Първоначално програмата предвиждаше да се отпускат пари само за панелни жилища в градски райони с висока престъпност. От регионалното ведомство обаче са се преборили средства от Брюксел да бъдат отпускани и за ремонт на панелки в останалите квартали, както и за саниране на монолитни блокове.

Собствениците на апартаменти в тях обаче ще получават по-малка финансова помощ. Панелките в престижни градски райони и в центровете ще могат да кандидатстват за до 50% съфинансиране по ОПРР. Живеещите в монолитно строителство – за до 40%.

По схемите за обновяване на социални жилища са предвидени 15,6 млн. лв., а по тези за останалите домове – 62,6 млн. лв. Със средствата ще могат да бъдат обновени напълно около 600 сгради. За целта собствениците в тях трябва да се сдружат по закона за етажната собственост и да създадат юридическо лице.

Пилотните проекти на Програмата за развитие на ООН показват, че за основен ремонт на дом в панелка са нужни около 5000 лв. У нас има над 700 000 жилища в многофамилни сгради, които се нуждаят от ремонт. След саниране само от електроенергия се пести от 40 до 60%, показва опитът на програмата за саниране на блокове, а животът на сградата се удължава с 15-20 години. Инвестицията се възвръща за 5-6 години.

назад

предишна новина

следваща новина