проф. Димитрина Гюрова – режисьор – EVENTS.bg

3
Добави коментар
eventsbg
eventsbg

проф. Димитрина Гюрова – режисьор

Родена на 9 октомври 1934 г. в гр. Бургас.

Проф. Димитрина Гюрова-Савова е известен български театрален режисьор и педагог.

Завършила Режисура в НАТФИЗ „Кр. САРАФОВ“, в класа на проф. Боян Дановски.

Била е режисьор в театрите в: Сливен (1956-1959), Варна (1959-1963),
Бургас (1963-1966), НДТ „Сълза и смях“ (1966-1970), НТ „Иван ВАЗОВ“ (1986-1989). Реализирала гастролни постановки в: Театър на Българската армия, Младежки театър, Театър 199 и в редица провинциални театри.
Режисьор на над 50 театрални и 39 тв постановки, сред които: „Платонов“, „Иванов“, „Три сестри“ на Чехов; „Врагове“, „На дъното“ и „Чудаци“ на Горки; „Комедия от грешки“ и „Двамата веронци“ на Шекспир; „Дивата патица“ и „Призраци“ на Ибсен; „Лукреция Борджия“ на Юго; „Херцогинята на Падуа“ на О. Уайлд; „Сънищата на Симона Машар“ по Брехт и Фойхтвангер; „Иван Шишман“ и „Каин и Магьосникът“ на К. Зидаров; „Светът е малък“ на Ив. Радоев; „Всяка есенна вечер“ на Ив. Пейчев; „Хъшове“ и „Белодушков“ на Ив. Вазов; „Рози за доктор Шомов“ и „Наградата“ на Др. Асенов; „Варшавска мелодия“ на Л. Зорин; „Фантазиите на Фарятиев“ на А. Соколова; „Ретро“ на А. Галин; „Вечер“ на А. Дударев.
Осъществила задгранични гастроли с постановките „Вечер“ – в Москва, „Ретро“ – в Белград, Югославия и Балтимор, САЩ.
Награди за творческа дейност:
*На II-ри и V-ти Национални прегледи на българската драма и театър – за „Светът е малък“ на Ив. Радоев и „Пътуване към истината“ на Л. Стрелков; Два пъти *наградата за режисура на САБ – за оригинален прочит на нова българска пиеса („Наградата“ от Др. Асенов в Театъра на Българската армия) и за *цялостен спектакъл („Ретро“ от А. Галин в НТ „Ив. Вазов“); Два пъти *Наградата на София; *Наградата на Комитета за телевизия и радио; Носител на *почетните звания „Заслужил“ и „Народен артист“.
Доцент от 1980, професор от 1987, професор-доайен от 2006 г. Преподавател по актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград.
Педагогическа дейност: обучени 8 актьорски випуска; по индивидуален план – 7 режисьора.
Художествен ръководител на клас „Актьорство за драматичен театър“:
в НАТФИЗ „Кр. САРАФОВ“ от 1975 г.; в ЮЗУ „Иван Рилски“ от 2006 г.
Автор на много публикации в периодичния и специализиран печат.

––– Оригинално писмо –––
От: „Pepa Penkova“
Относно: Re: Re: Re: NEW Contact from EVENTS.bg
До: „chavdar savov“
Изпратено на: Четвъртък, 2009, Октомври 29 09:45:15 EET
?