Последни сме в Европа по управление на отпадъците – Stroi Media

2
Добави коментар
GeorgeGeorgiev
GeorgeGeorgiev

Последни сме в Европа по управление на отпадъците

13 януари 2011, 15:11

Българската икономика е сред тези с най-висока енергийна интензивност

България е на едно от първите места в Европа по прилагане на природозащитни политики – опазване на биологичното разнообразие и включване на територии в Натура 2000, но в същото време е на незавидното последно място по управление на отпадъците. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова, обобщавайки данните за България в доклада „Европейска околна среда – състояние и перспективи 2010“, цитирана от БТА.

България държи средно ниво спрямо европейските държави по показател отделяне на емисии парникови газове. Българската икономика обаче е сред тези с най-висока енергийна интензивност, а е налице и пряка зависимост между ръста на брутния вътрешен продукт и отделянето на отпадъци от опаковки. Това сочат данните за България, които представи Ваня Григорова, директор на Изпълнителна агенция по околна среда.

В България 90 процента от битовите отпадъци се депонират, докато за Швейцария този процент е нула, посочи тя.

Караджова насочи към общинските власти задължението за повишаване на дейността по разделно събиране на отпадъците и въвеждане на системи за рециклиране. По думите й е необходима е по-добра информационна и разяснителна кампания за нуждите на разделното сметосъбиране.

България има тенденция за намаляване на киселинния еквивалент във въздуха, което е следствие от спиране на редица замърсяващи производства, сочат данните на доклада.

В почти всички пунктове обаче, в които се правят замервания на чистотата на атмосферния въздух, има регистрирано превишаване на нормите на фини прахови частици.

Над 22% от населението живее в места, където тези показатели са над нормите, съобщи Ваня Григорова. За Европа този процент е 5.9. Надвишаването на нормите за фини прахови частици се дължи на автомобилния трафик и е налице в големите градове като София и Пловдив, обясниха от МОСВ.

назад

предишна новина

следваща новина