Кораб с хиляди тонове сярна киселина се обърна в Рейн

2
Добави коментар
sineva
sineva

Злополуката е станала към пет часа сутринта. Корабът, дълъг 110 метра, се преобърнал недалеч от Гоарсхаузен, провинция Райнланд-Пфалц, близо до скалата Лорелай. Двама членове на екипажа са спасени, другите двама са изчезнали и се издирват с хеликоптери с инфрачервени камери, съобщи говорител на полицията. Движението по реката е прекъснато. Пожарникарите са започнали да правят измервания в Рейн. Според първоначалните данни във водата изглежда не е изтекла сярна киселина. Корабът превозвал близо 2400 тона сярна киселина.

Търсенето на двамата изчезнали членове на екипажа е затруднено. Пожарната команда проникнала в каютната част на кораба, където се предполагало че може да бъде намерен един от членовете на екипажа. Според спасените двама членове на екипажа по време на злополуката той се намирал на кормилото, но кормилото изцяло липсвало, съобщи речната полиция.

Обстоятелствата около злополуката – все още неизяснени

Причината за злополуката не е изяснена. „Онова, което знаем, че точно на това място реката силно се стеснява и поради наводнението се е образувало силно течение“, каза говорителка на речната и корабоплавателна служба.

Движението по реката е прекъснато. За момента не може със сигурност да се каже кога ще бъде възстановено – това зависи от нивото на повишаване на водата. Корабът междувременно е подсигурен, така че да не бъде повлечен от водата. Според говорител на химическия концерн BASF корабът цистерна е пренасял сярна киселина на концерна и е бил на път от Лудвигсхафен за Антверпен.