Еволюцията на обществото

1
Добави коментар
Hateu
Hateu

Jacque Fresco NZ Television Interview

The Venus Project (Discovery Channel) The Venus Project On Fox News 7

 Винус – град-мечта! Само ЕКО енергия, място за всички, без войни, без пари, следователно без кредити и дългове. Да не повярваш направо… Аз лично не вярвам. Не искам да съм краен песимист, може би тази Утопия някой ден ще е реалност, но едва ли близките 1000 години примерно. 

Има много причини, поради които да мисля така и една от тях са парите. Идеята те да се премахнат е, че всички ще се облагородяват от стоките, които произвеждат и от услугите, които предлагат. Всички. Звучи ли ви познато? Ако – не и ако ви интересува – прочетете за висшата форма на комунизъм. Това, което аз ще изтъкна е, че тази идея никога не се е осъществила. И не защото идеята е лоша, напротив, но тя е просто нереална. Колкото и да не ни се иска, парите карат светът да се върти. Без конкуренция и надпревара няма напредък. А ако държавата законно и задължително ни тласка към напредък – то тогава са налице доста строги правила, повечето, от които нарушават човешките права, които ние толкова обичаме. 

Парите са средство за разплащане не само между съграждани, но и между държавите. Съмнявам се Винус да има размерите на държава, поне в началото, а един град няма начин да притежава всички ресурси, от които се нуждае (нали, освен ако не измислим начин да материализираме розови домати, но това откритие го оставям на квантовата физика и теорията за вероятностите). След като градът не разполага с някои ресурси, той трябва да си ги купи, а за да си ги купи, трябва и да продава. Проста логика. Да, но след като ще купуваш и ще продаваш, как ще го правиш без пари? Съмнявам се да се върнем на праисторическата практика на разменни начала. Така все някой ще е прецакан и ще стане като в приказката „Кон за кокошка“.

А ЕКО енергията? Не много отдавна беше доказано, че човешкото население на Земята НЕ МОЖЕ да разчита само на възобновяема енергия, освен ако не се впрегнат достатъчно количество атомни електроцентрали, но те дават доста неприятен отпадък, което хич не подхожда на нашия идеален град.

Винус проекта е идеята за създаването на един идеален град, който ще ни накара да променим културата си на живеене и да използваме технологии, за да достигнем това което е всъщност е Утопия – перфектното общество. Обаче ние живеем в почти фалирала капиталистическа общност, която възпрепятства това.

 В едно от интервютата си господин Фреско казва, че много от длъжностите могат да бъдат напълно автоматизирани. Но опитът ни показва, че пълната автоматизация е невъзможна, че дори и пагубна. В днешно време тя се използва като нестандартен метод за национална стачка в Италия – когато гражданите са недоволни от правителството си например, започват да правят всичко по учебник, действайки като машини. В резултат на това цялата система се срива.

И все пак някои от идеите си заслужават разработването и усилията. Изгледайте клиповете и сами ще решите кои.

След като написах текста, който виждате, реших да потърся в интернет повече мнения по въпроса от по-компетентни хора, но това, което открих се оказа същото, което и аз бях написала, но с други думи. 

И все пак ми се иска да чуя и вашето мнение…

Мария Герина