Поредната простотия в образованието

50
Добави коментар
Our
Our

На всички е ясно, че къде добро – къде лошо, образованието никога не е справедливо. Винаги този, на когото си подсказал ще има повече от теб. Винаги този, който е влизат в две занятия ще има повече от теб. Винаги ще се падне точно темата, която не си учил, винаги ще пуснат проверка точно когато отсъстваш. Но тези неща са нормални. Животът никога не е справедлив. Да, но има неща, които просто минават границата. Има неща, за които си струва да се оплачеш, за които си струва да си потърсиш правата. Днес, тук и сега, аз мисля да направя точно това…

Средното ми образование беше в Професионална гимназия по електротехника и електроника със специалност „Компютърни мрежи“, професия „Компютърен техник“. Както повечето от Вас знаят – в момента съм втори курс във Велико Търново със специалност „Психология“. И колкото и да е странно искам да се спрем на една конкретна дисциплина (или както се вика в „даскало“ – предмет), която няма нищо общо с тези две специалности. Искам да поговорим за Физкултурата.

Според мен след дълги години на обучение, тези които открият, че няма нищо да излезе от тях стават учители по физическо. Ако, разбира се, си учил точно педагогика по физкултура, тогава нещата стоят по различен начин, но смея да твърдя, че тези случаи са много рядко.Ако си учил друга специалност, свързана с физическо възпитание ставаш спортист, треньор или влизаш в някаква подобна професия. Та изхождайки от тези си разсъждения, не знам дали сте забелязали, но преподавателите по този предмет винаги са най-отракани и най-отворени. Винаги лансират своя предмет като най-важния и стягат учениците/студентите най-много. До тук нищо ново – слагат те на най-скапания предмет – много ясно, че ще искаш да си държиш малко положението. Проблемът обаче идва, когато физическото възпитание се взема като оценка, влизаща в дипломата ти за средно образование, определяща дали да вземеш кирливите 21 лева на месец ако си ученик, влиза в дипломата ти за висше образование, влияе на общият ти студентски успех, от където влияе и на възможностите ти да отидеш на студентска бригада, да теглиш студентски заем и да получаваш стипендия. Защото дори и да си гении, ако си леко пълничък – изпадаш от системата и никога няма да бъдеш оценен.

Аз искам да заслужа финансиране на образованието си със знания и високи постижения в областта на психологията, а не със хвърляне на мединицска топка и скачане от място ! Искам това какъв студент по Психология съм да се определя от знанията ми по Психология, а не от скоростта ми на тичане ! Искам справедливост в оценяването !

Цял семестър всеки ден ходя на т’ва физическо. Ритаме с колегите от началото на лекцията, упражнението или к’вото му се вика на това. Пропуснали сме 1-2 пъти. Бягаме, скачаме, покриваме нормативи за над петицата – и накрая имаме петици и четворки ! А момичетата, които стоят по съблекалните, четат книжки, и си говорят по дюшеците, а скачат за тройки имат пълни шестици. И защо ? Защото даскала видял прясно месце. Това ако е справедливо оценяване – здраве му кажи. Ако така България създава своите висшисти – защо се чудим как така сме на това дередже ?

Искам да се обърна към всички четящи този пост с един апел. Аз и колегите от уеб студиото ми, както и тези от университета искаме да стартираме подписка срещу задължителното вземане на оценката от Физическото възпитание като решаваща за семестриален, срочен, годишен и стипендиален успех ! Нека аз, Вие, приятелите и децата ни да бъдат награждавани, защото са блестящи в това, което са решили да учат, а не да бъдат наказвани, защото искат да станат адвокати, психолози, финансисти, филолози и учени, а нямат напомпани мускули.

Нека всеки, който би подкрепил тази подписка да ми пусне едно мейлче на [email protected] или да драсне коментарче тук или ако толкова не Ви се занимава – дайте едно + в Свежо-то по-долу. Искам да видя има ли хора, които биха потърсили справедливостта. Хора, които не се стрвахуват от промяната …

Ъпдейт : Ето го и сайтът на кампанията. Очаквайте го скоро.