Що е ФИТНЕС Топка? 8 въпроса за същността на ФИТБОЛ –а

2
Добави коментар
vitaminasport
vitaminasport

Какво е фитбол-ът?

Фитболът е гигантска топка, с помощта на която се реализират различни упражнения, подобряващи координацията и баланса на тялото. В същото време помагат за повишаване на тонуса на мускулите и тяхната сила. Тренировката с фитнес топка е забавна, полезна за здравето и няма ограничение за възрастта. Заради сферичната си форма и нестабилната повърхност, помага много при превенция на контузии на гърба, и по специално в зоната на кръстта и таза. Без съмнение една чудесна, нова и полезна за здравето форма за правене на упражнения. Тонификацията на цялото тяло е гарантирана.

От къде идва идеята за създаване на фитнес топката?

Фитболът е създаден в началото на 60-те години в Швейцария и малко по-късно се разпространява из цяла Европа, Северна Америка и Австралия. През 60-те години на миналия век физиотерапията се възползва от новото изобретение, за да реализира програми за рехабилитация и третиране на неврологии на гърба, колената и раменете, както и третиране на пробелми със стойката на тялото и неговия баланс.

В края на 80-те години, благодарение на многофункционалността си, швейцарските топки започват да се използват във фитнес залите. Оттам нататък тяхната експанзия е прогресивна защото помагат за подобряване не само на физическата кондиция – гъвкавост, сила, издържливост, но също така и за по-добри координативни качества като баланс, стойка на тялото и динамичната координация като цяло.

Къде се използва фитнес топката?

Както във фитнес залите, така и в къщи. Единственото изискване е да си купите гигантската топка по ваш размер и да разполагате с пространство за реализиране на упражненията с фитбол. Фитболът е идеалният уред за реалзиране на рехабилитация в домашни условия. Чудесна форма за тренировка и забавления за деца и техните родители. особено подходяща за тонифициращи упражнения в домашни условия.

Какви упражнения могат да се правят с Фитбол?

За да стане още по-приятна тренировката с швейцарска топка, хубаво е тренировката да бъде придружена от подходяща музика. Една тренировъчна сесия трае 20-30 минути. 3-4 пъти в седмицата са достатъчни, за да се извлече позитивен ефект за мускулите, сърдечно-съдовата система, както и психо-емоционалното състояние на отделната личност. Взависимост от стойката, която се заема, се работи върху една или друга част на тялото. Винаги се започва с разтягане, за да може тялото да отговори адекватно на очакващите го физически натоварвания.

Сложни ли са упражненията с Фитбол?

Фитболът може да функционира като алтернатива на традиционния стол. Най-обикновеното действие като сядането върху швейцарската топка, вече е едно леко, приятно и тонифициращо упражнение. За да запази баланса върху нестабилната повърхност на фитнес топката, тялото ни реализира непрекъснати корекции, като по този начин се подсилват мускулите на гърба. Коремните мускули също работят „несъзнателно“ защото те са отговорни за подръжка на центъра на тежестта. Краката пък от своя страна, се тонифицират чудесно в опита на тялото да запази баланса.

Техниката за сядане върху фитнес-топката изисква предварителна концентрация, като основният акцент е поставен върху контрол на торса и начина на сядане /най-добре е да си представите, че движенето е също като правилното клякане – гърбът е прав, коремът глътнат и краката образуват прав ъгъл при свиване/.

С фитнес топката могат да се работи върху различни мускулни групи – четириглавия бедрен мускул /квадрицепс/, гръб, рамена, ръце, седалищен мускул, коремни мускули…

Какви усещания се създават в организма при изполване на фитнес топка?

Упражненията с фитнес топка помагат на тялото да спечели повече сила и мускулен тонус. Подобряват координацията и баланса. Физическите усилия се реализират върху нестабилна повърхност, с което фитболът много често служи като средство за превенция срещу гръбначни изкривявания. Много рехабилитационни програми отделят специално внимание на упражнения с фитнес топка за зоната на кръстта и таза. Именно заради тази си функция, фитнес топката е много подходяща за упражнения по време на бременност.

Кой може да използва фитнес топката?

При упражненията с фитнес топка почти липсва удар на повърхност с повърхност, което ги прави подходящи за хора от различни възрастови групи, от деца до зрели персони в чаровната възраст над 70 години. За подрастващите Фитболът е особено атрактивна форма за игра. За хората от третата възраст е подходящ заради възможностите да се нагласява според болежките на всеки един. И за начинаещите спортисти – заради лесните и забавни упражнения, които могаг да се реализират с тази гигантска топка.

Какви недостатъци има Фитболът?

Една от основните негативи на фитнес топката е размерът…и това,че заема място при съхранение. Особено важно е да се избере подходящ размер, според ръстта на практикуващия с Фитбол. Размерът на фитнес топката зависи от височината и теглото на спортуващия.

Преди да си купите фитнес топка се налага да я пробвате. Седнете върху нея и погледнете дали ъглите, които образуват краката в зоните на таза, колената и глезените са от 90 градуса!

На човек висок 150 сантиметра, му кореспондира фитнес топка с диаметър 45 сантиметра.

Ако е висок 160 сантиметра, ще се наложи да се снабди с фитбол с диаметър 50 сантиметра.

Над 170 сантиметра – диаметърът на швейцарската топка трябва да е 60-65 сантиметра.

Най-важното при избора на фитнес топка е да се чустваш удобно и сигурен, седнал върху нея. Много е възможно ако не е напомпена достатъчно или пък е ако много твърда, топката да те „изтърбуши“ от себе си. Именно за това не бива да се пренебрегват правилата за безопасност – подходящ размер на фитбола, 90 градусови ъгли при свивките и достатъчно пространство за упражнения.

Необходимо е също да си наясно, че физическата работа с фитнес топка е прогресивна. Не бива да се насилваш за трудни упражнения, ако все още си начинаещ…лека по лека е най-подходящата линия за следване.