Кашлица – причини и лечение ::: DoctorBG.com :::

4
Добави коментар
kopchev
kopchev

Кашлица – причини и лечение 06 October 2008

Кашлицата представлява рефлекс, следствие на дразнене на сетивните нерви, които окончават в дихателните пътища. Кашличният рефлекс се състои от кратко вдишване и последващо затваряне на ларинска. Коремните и гръдни и дихателни мускули се съкращават, което води до повишаване на налягането. След това ларинксът се отваря и под влияние на високото налягане въздухът в дихателните пътища излиза с голяма скорост, като увлича със себе си прашинки и различни секрети. Кашлицата е много характерна при астма.

Кашлицата като рефлекс е важна част от защитните механизми на организма. Нормално белите дробове и долните дихателни пътища са стерилни. При навлизането на прах и мръсни частици в тези части на дихателната система може да се развие бактериална инфекция, която да причини пневмония или инфекция на дихателните пътища.

Какво всъщност предизвиква кашлицата?

Кашлянето обикновено означава, че има нещо в дихателните пътищя, което при нормални условия не трябва да се намира там. Най-често се касае за прахови частици, погълнати с въздуха, или попаднала в дихателните пътища храна. Кашлицата може да симптом на инфекция на белите дробове, водеща до продукцията на храчки.

Кашлицата може да бъде провокирана от:

– настинка, която е най-честата причина за остра кашлица. В този случай кашлицата отминава за по-малко от 3 седмици – попадане на материя от устната кухина в дихателните пътища – тежки заболявания като пневмония, остра сърдечна недостатъчност или белодробна тромбемболия (запушване на белодробните кръвоносни съдове) – тютюнопушене – често предизвиква кашлица – т.нар тютюнджийска кашлица, проявяваща се сутрин след ставане – астма – гастро-езофагеален рефлукс – употреба на АСЕ-инхибитори – бактериални или вирусни инфекции на белите дробове – остър бронхит, пневмония, круп при деца, коклюш – рядко кашлицата може да е следствие на психологично заболяване – увреждане на нервите, инервиращи гласните връзки

Кашлицата е по-ефективна, когато се предшества от дълбоко поемане на въздух. По тази причина при пациентите със слаби мускули, лоша координация на затварянето и отварянето на дихателните пътища, дихателна обструкция (например при ХОББ) кашличният рефлекс е по-слаб, а тези хора – подложени на по-голям риск от усложнения, вкл. пневмония

Лечение на кашлицата Кашлицата е симптом, а не заболяване. Затова трябва да се лекува причината, довела до кашлица. Консултирайте се с лекар, ако имате някой от следните симптоми, съпътстващи кашлицата:

– кашляне, съпроводено с отделяне на храчки със зелен, реждивокафяв, жълт цвят или примесени с кръв. – гръдна болка – задух и хрипове – болка и подуване на подбедриците – повтаряща се нощна кашлица – магарешка кашлица или круп – влошаваща се тютюнджийска кашлица – внезапна загуба на тегло – треска и изпотяване – дрезгавост на гласа, съпроводена с хронична неотминаваща кашлица

Кашлицата е много важен защитен механизъм, затова когато ви се кашля, кашляйте. При пациентите със счупени ребра или други гръдни проблеми е удачно да се даде болкоуспокояващо, с цел пациентите да не потискат кашличния рефлекс. Така се намалява риска от развитието на инфекции.

Инфекция на дихателните пътища Инфекциите на дихателните пътища се причиняват най-често от вируси и бактерии, като първите са най-честите причинители при деца. Бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици, докато последните са неефективни при вирусните.

Повсеместното ваксиниране срещу коклюш намали драстично случаите на това заболяване, но при диагностициран коклюш възможно най-бързо трябва да се приложи макролиден антибиотик (напр. Azithromycin).

Астма Астмата може да предизвика кашляне, като симптомите са по-тежки нощем и често водят до събуждане. Нощната кашлица може да е първият симптом на астма при деца или знак, че астмата се влошава или не се контролира достатъчно. Конвенционалното лечение с инхалационни агенти (кортикостероиди, бета2-агонисти, фосфодиестеразни инхибитори) най-често облекчават кашлицата, свързана с астма.

Гастро-езофагеален рефлукс Гастро-езофагеланият рефлукс изисква лечение с антиацидни средства с цел неутрализиране на стомашната киселина, или H2-антагонисти или инхибитори на протонната помпа.

Тютюнопушене Спирането на цигарите води до намаляване или дори изчезване на тютюнджийската кашлица в рамките на 4 седмици при 94% от пациентите

АСЕ-инхибитори Ако АСЕ-инхибитор предизвиква кашлица (която е суха, дразнеща), то назначаването на АТ1-блокер би помогнало.

Колко ефективни са медикаментите срещу кашлица? В случаите, когато кашлицата е дразнеща, но не животозастрашаваща, в помощ може да влезе дори една проста микстура. В аптеките могат да се намерят стотици OTC продукти срещу кашлица. Приемането на такива продукти е показано, само ако не подозирате някаква специална причина и подлежащо заболяване.

Продуктивната, гръдна кашлица, съпроводена с отделянето на храчки, трябва да бъде лекувана с експекторант, спомагащ за разхлабването на храчката и по-лесното и изкашляне от дихателните пътища. Експекторантите съдържат съставки като: guaifenesin, ipecachuana или ammonium citrate.

Непродуктивната, суха и дразнеща кашлица, при която не се отделят храчки, може да се лекува с препарати, потискащи кашличния рефлекс: pholcodine, dextromethorphan и codeine. В последно време се натрупват редица данни за силния антикашличен ефект на меда.

Антихистамините намаляват кашличния рефлекс и намаляват носната секреция. Назалният спрей Ipratropium bromide също намалява водните назални секрети, които могат да предизвикат кашлица. Някои медикаменти, съдържащи симпатикомиметици – като ефедрин, имат релаксиращ и деконгестивен ефект и могат да бъдат полезни при запушен нос и кашлица

Препаратите против кашлица не трябва да се приемат повече от 2 седмици. Ако кашлицата не е отминала, то със сигурност трябва да се консултирате с лекар.

Кашлица при деца По-големите деца и възрастните горе-долу са наясно дали кашлицата им е следствие на чуждо тяло, прахови частици или инфекция. Клиничният оглед най-често установява конкретната причина.

За родителите на малки деца е от изключително значение да са наясно дали кашлицата е признак на заболяване или пък чуждо тяло в дихателните пътища

Ако детето освен кашлица има и треска, то в този случай кашлицата е признак на инфекция. Ако няма други проблеми, изчакайте кашлицата да премине от само себе си. Ако последната не премине в рамките на няколко дни, консултирайте се с лекар.

Ако в същото време желаете да облекчите кашлицата на детето ви, дайте му сироп, съдържащ глицерол, мед или лимон. При деца над 2 години след съвет от лекар или фармацевт, може да приложите и някой OTC продукт. Всеки препарат трябва да се дава в точно определени дози. Не прилагайте няколко медикамента срещу кашлица едновременно, тъй като различните препарати може да съдържат една и съща активна съставка, което може да доведе до предозирането й.

При внезапно появила се кашлица, която е силна, най-вероятно детето ви е погълнало чуждо тяло. Това е животозастрашаващо състояние. Вдигнете детето за краката, така че главичката да сочи надолу. Потупайте по гърба със свита длан. Ако и това не помогне, свържете се незабавно със Спешна помощ.

Диагноза на причините за хронична кашлица Ако страдате от хронична кашлица с редица тестове и изследвания може да бъде открита подлежащата причина

– рентгенография – с цел изключване на сериозни заболявания като рак на белите дробове, туберкулоза и др. – кръвните и кожни тестове имат малка диагностична стойност, въпреки че чрез тях могат да се открият редица алергии – изследване на храчка за бактерии, туберкулоза или ракови клетки – ЕКГ и ехокардиография – за да се изключи сърдечна причина – при затруднени в диагностичен план случаи може да се прибегне до фиброоптична бронхоскопия, изследване със скенер, инхалация с метахолин, изследване на pH на стомашно съдържимо. Тези изследвания най-често се извършват в специализирани центрове.

www.doctorbg.com