Не се сърди човече

7
Добави коментар
milena
milena

Преди няколко дни купих играта „Не се сърди човече“ защото много ми допадна варианта с магнитна дъска. Може би всички сме имали проблеми с едновремешните картончета, които без да искаме бутаме и се разместват пионките на всичките играчи. Затова и не се поколебах, да взема магнитния вариант без обаче да огледам нещата добре.
И ето какво се оказва.
Отварям кутията, уж знаем правилата, но все пак трябва да си ги припомним. Чета и мигам, гледам дъската и виждам някакви стрелки, чудеса, указания, сложности, прескачания и мигам още повече.
Опитвам се да разшифровам упътването, но уви, нещо не е както трябва.

Затова реших, че с общи усилия ще открием как точно се играе на тази модификация на „Не се сърди човече“.
Помагайте да разберем упътването! Разчитам на вас с общи усилия да разберем кога, къде се отива

Правила: Всеки играч има по 2 пионки (по мое време бяха по четири). Поставя ги на пространството вляво от себе си, където има два кръга. Това е неговия двор или база. Редът на започване се определя с хвърляне на зар. Започва играчът с най-много точки. Всеки играч започва от базата си и обикаля както е показано на дъската, докато пристигне обратно до централната редица на неговия цвят. Продължава по оцветените кръгчета до средата на дъската.
Всеки играч хвърля зара веднъж, освен ако не хвърли шестица. Тогава има право на второ хвърляне. Само със шестица се излиза от базата. Пионките се местят с толкова квадратчета, колкото показва зарът. При стигане на заето от пионка на друг играч квадратче, пионката се връща в двора (базата). При настигане на пионката от същия цвят, двете се поставят една върху друга в същото квадратче. Всички пионки от един цвят могат да се натрупат в едно и също квадратче (че те са две, какво ще рече всички ?)
И тук идва най-интересното: Когато попаднете на кръгче със стрелка си премествате пионката на указаното място. Печели играчът, който първи премести пионките до центъра.

Когато попаднете на кръгче със стрелка си премествате пионката на указаното място – това определено е мистерия. Разгледайте отново дъската. Външните стрелки извън кръга показват посоката на движение. Това е ясно.
Големите стрелки са 4 на брой и всички идват от кръгче със съответния цвят. И това е ясно. За тях се отнася това преместване.
Сега обаче вижте малките ъглови стрелки. Предположението е, че те показват, че трябва да се влезе в кръга. Но стигаме до едни малки стрелки, които са все едно посоката на малкото кръгче. Но как точно и по каква причина, се завъртаме по тази посока и от коя позиция ?

Моля, дайте идея, кажете вие как бихте го играли?

Етикети/Тагове: Майчинство и отглеждане, забавно, игри, интересно