Безжично зарядно от Energizer

6
Добави коментар
quikc
quikc

Уморихте ли се от многото кабеляци на зарядните устройства? От Energizer представят нова джаджа, върху чиято лъскава повърхност само трябва да поставите Вашия iPhone или Blackberry и те моментално започват да се зареждат безжично.

Всъщност устройството на Energizer за индуктивно зареждане е на пазара от няколко месеца, но от тогава компанията работи по калъфки за различни мобилни устройства. Тези калъфки се поставят върху мобилните устройства, за да може да се осъществи самото зареждане на батерията. За сега такива има за iPhone 3G и 3GS, както и добавка за BlackBerry Curve 8900, и разбира се за новия iPhone 4.

Самата „зарядна станция“ е правоъгълна подложка, малко по-голяма от стандартна А4 страница. Има две места за зареждане, на които поставяте устройствата, като двете зарядни места могат да работят заедно. Също така има и един USB порт, който дава възможност да се зарежда допълнително още едно устройство.

Индуктивното зарядно е съвместимо с Qi (чи) безжичен стандарт на Консорциума за безжична енергия. Чи изглежда доста обещаващ и ще е една от джаджите, чието развитие ще е любопитно да се следи през тази година.  Членовете на Консорциума включват Samsung, Panasonic, Sony, HTC, Verizon, Duracell, Energizer, Black & Decker и други, но някак си се забелязва липсата на Епъл. Идеята е продуктите на всички членове на Консорциума да са съвместими едни с други.

Дали работи? Отговорът е Да! Системата „Чи“ използва електромагнитно поле за да прехвърля енергия, вместо жици. Бъдещите планове за Чи са да интегрират тази опция във всички устройства на компании членки на Консорциума и по този начин да отпаднат използваните сега калъфки. Според изчисления на запознати, до 2014-та година може да има 234.9 милиона устройства с вграден Чи стандарт.

Но не може да не споменем името на човека, благодарение на когото и чиито открития, всичко това е възможно днес – Никола Тесла. Още в началото на 20-ти век той говори и провежда успешни демонстрации на индуктивно трансфериране на енергия. За нещастие, въпреки успехите на експериментите си, Тесла е бил ограничен от технологичното развитие на света по това време, за да постигне своята мечта – безжично зареждане на целия свят с безплатна енергия от космоса. Винаги имайте едно на ум, че всички нови открития днес (буквално всички), за базирани на негови теории, трудове и открития!

А ето и видео клип как работи станцията на Energizer