Зарастличе, чер оман (Symphytum officinale). Билките на Мария Требен.

30
Добави коментар
atanas_ko1
atanas_ko1

Приготвяне на чай от корени:
Две чаени лъжички с нарязани на ситно корени се накисват в 1/4 литър студена вода и се оставят да пренощуват, на сутринта леко се подгряват и се прецеждат. Пие се на глътки.

Смесен чай (при стомашни язви):
Една препълнена чаена лъжичка от сместа се попарва в 1/4 литър вода и се оставя три минути да покисне. През деня се пият от три до четири чаши – топли и на глътки.

Кашечни компреси:
Добре изсушени корени се смилат ситно и в чаша с много гореща вода и няколко капки готварско олио се разбъркват бързо на каша. След това тя се намазва върху ленена кърпа, както е топла се поставя върху болното място и отгоре се превързва.

Превръзки с листа (пресни):
Пресни листа се измиват, след това с точилка се надробяват, поставят се върху съответното място и се превръзват.

Превръзки с листа (попарени):
Листа от зарастличе се попарват с гореща вода и както са топли, се налагат.

Прибавка за баня за цялото тяло:
500 г пресни или изсушени листа от зарастличе се оставят да пренощуват в около 5 литра студена вода. На следващия ден водата се слага на печката да заври и след това се прибавя към водата във ваната (виж „Бани на цялото тяло“ в „Обща част“).

Прибавка за баня на половината тяло:
Също като при банята на цялото тяло, само че се взимат 200 г листа.

Тинктура от зарастличе:
Корени от зарастличе се измиват, изчистват се с четчица, нарязват се на дребно и се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото. Отгоре се заливат с житна или някаква плодова ракия и се оставят 14 дни да престоят на слънце или до печката. Ракията трябва да покрива корените.

Мехлем от зарастличе:
В зависимост от големината, 4 до 6 пресни и измити корени от зарастличе се нарязват много ситно и се запържват леко в около 250 г чиста свинска мас, оставят се да пренощуват, а на следващия ден се притоплят и се изцеждат през кърпа. Веднага след това получената смес се напълва в малки, чисти кутийки и се слага на съхранение в хладилника. Мехлемът може да се използува вместо кашечен компрес. Той е незаменим при лечение на рани у хора и животни!

Вино от зарастличе:
От 2 до 5 пресни и измити корени се нарязват на дребно и се слагат да киснат в продължение на 5-6 седмици в натурално бяло вино. Това е едно отлично средство при белодробни заболявания!