отопление на пелети; парно на пелети; пелетни горелки; котли, печки на пелети; котли на твърдо гориво; радиатори; бойлери

1
Добави коментар
hipy_ani
hipy_ani

Слънчеви Колектори,Парно Отопление,Соларни Системи
Би-И Солар Системс

Слънчевата енергия е лъчиста енергия, произведена в Слънцето като резултат от ядрено-съединителни реакции. Слънцето не е просто източник на енергия – то е източник на нискоентропийна енергия.

Измененията в интензитета на слънчевата радиация , в годишните времена, са от порядъка на 3,5 %, т.е. незначителни. Слънчевото лъчение се характеризира с така наречената \”постоянна слънчева константа\”. Тя е от порядъка на 1368 W/m2 и е слънчевата енергия, която достига земната орбита.

Разсейването в атмосферата е по-голямо, когато въздуха е по-влажен и по-прашен.

Слънчевите колектори и системи за топла вода използват слънчева светлина за затопляне на вода.

Комерсиалните системи за вода се появяват в САЩ през 1890те години. Употребата им нараства до 1920те, но постепенно се заменят от сравнително евтини и по-надеждни системи на горива.

Икономическото предимство на конвенционалните топлинни горива се променя през времето, в резултат на което периодично нараства интересът към слънчевата топла вода.

Покачването на цените и непредсказуемостта на доставките на горива подновяват интереса от слънчеви топлинни технологии и колектори през последните години. В много климатични зони, слънчевите системи за топла вода могат да доставят от 50 до 75 процента от потребностите от топла вода в бита. През 2006 г., общите инсталирани мощности на слънчеви системи и колектори за топла вода са 104 GWh и растежът е 15-20 процента годишно.

Китай е най-големият производител на слънчеви колектори за топла вода с 80% от пазара. Израел е водещ в използването на слънчеви колектори за топла вода на глава от населението, като 90% от домовете използват тази технология. Технологиите за затопляне на вода от слънцето със слънчеви колектори имат висока ефективност в сравнение с други слънчеви технологии.

Ефективността зависи от избора на място и разположението, но плоските и тръбни колектори се очаква да имат ефективност над 80 процента при нормални условия на опериране. Затоплянето на вода от слънцето е особено подходящо за приложения при по-ниски температури (25-70 °C) като плувни басейни, битова гореща вода и отопление на сгради.

В България има слънцегреене с променлива интензивност в зависимост от съответната географска зона и съгласно изследванията на БАН варира от 1400 до 1700 kWh/m2.

Виж  стр 2 >>>>

Тагове:Слънчеви колектори,соларни системи,слънчеви системи,соларни колектори,парно отопление.