Иглика (Primula officinalis). Билките на Мария Требен.

25
Добави коментар
atanas_ko1
atanas_ko1

Приготвяне на чай против безсъние:
50 г иглика, 25 г цветове от лавандула, 10 г жълт кантарион, 15 г плодна шишарка от хмел, 5 г корени от валериана. Една препълнена чаена лъжичка от тази смес се попарва с 1/4 л вода и се оставя 3 минути да се изкисва. Чат се пие много топъл на глътки, преди лягане. При необходимост той може да се подслади с малко мед.

Пролетен чай (кръвопрочистващ):
50 г иглика, 50 г млади филизи от бъз, 15 г листа от коприва, 15 г корени от радика. Взима се една препълнена чаена лъжичка от тази смес, попарва се с 1/4 л вода и се оставя 3 минути да покисне. През деня се изпиват на глътки две чаши чай, подсладен евентуално с малко мед. (Под филизи от бъз се разбират младите, току-що разпукали се пъпки през пролетта).

Вино за сърце:
Едно отлично средство за сърдечни оплаквания е виното от иглика, което човек сам може да приготви през пролетта. Една двулитрова бутилка се напълва до гърлото (без да се тъпче) с пресни цветове от иглика (целите съцветия) и се заливат с чисто, натурално бяло вино, което трябва да покрива цветовете. Бутилката се запушва леко с коркова тапа и се оставя 14 дни на слънце. При сърдечни оплаквания от виното се отпива при нужда една глътка, а сърдечно болни могат да пият от него до три пълни супени лъжици на ден.