Арония срещу високо кръвно

25
Добави коментар
kozmo
kozmo

Живеем в едно много напрегнато време и естествено често ни боли глава. Вземаме без  лекарско предписание обезболяващи лекарства и невинаги се замисляме за причините, породили главоболието. Дори понякога не се сещаме за една твърде често срещана причина – високото кръвно налягане. Неслучайно много хора разбират, че имат високо кръвно, когато отидат на лекар по съвсем друга причина. А иначе всеки знае, че причините за това заболяване се крият в начина на живот, свързан с преяждането и затлъстяването, обездвижването, прекаляването с пушене на цигари, злоупотребата с кафе и силен чай, с алкохол; в реакциите ни спрямо ставащото около нас. Около 30% от причините се падат на генетичната обремененост, но за останалите 70% сме си отговорни сами.
Естествено, че ако се установи високо кръвно налягане, трябва да се лекуваме под вещото ръководство на лекар, но искаме да насочим вниманието ви към един полезен плод, който точно сега се намира в прясно състояние по пазарите. Това е аронията или  по друг начин казано черноплодната офика(Aronia melanocarpa).
Плодовете на аронията се характеризират с истинско богатство от витамини и минерали. Най-високо е съдържание на витамин P. В това отношение аронията е абсолютен рекордьор сред плодовете. Значимо е количеството на  калия, калция, фосфора, магнезия, желязото, а от микроелементите най-добре са представени йод, манган, мед, молибден. Не по-малко са и органичните киселини – лимонена, ябълчна и  янтарна. Представително е количеството на пектинови, дъбилни и багрилни вещества. (По подробна информация – Арония )
На всеки, който страда от високо кръвно, препоръчваме следната рецепта: ежедневно се изцежда 150 мл.  сок от пресни плодове на арония, като се забранява добавяне на захар или други подсладители, включително мед. Течността се прецежда и се съхранява в тъмно шише на хладно място.
Сокът се изпива на три приема през деня – по 50 мл. 30 минути преди хранене.
Курсът на лечение е поне 21 дни.
Резултатите се забелязват още на 5-6 ден, главоболието изчезва, а кръвното се нормализира.
Рецептата с арония е неприложима при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при гастрит с повишена киселинност.