Рядка птица: жената с пост

6
Добави коментар
sineva
sineva

От 70-те години на миналия век насам жените в Германия вече не са принудени да искат разрешение от съпрузите си, ако желаят да започнат работа. Не са зависими от желанието или нежеланието на мъжа. Те сами решават какво е добре за тях, как да изградят живота си. Днес жените получават работата, която желаят. Но в кои професионални области, на какви работни места жените са желани?

Ролите трудно се разменят

Жената като рядкост

Актуална студия на Германския институт за икономически изследвания сочи, че въпреки високата си квалификация жени на ръководни фирмени постове все още са рядкост. През 2010 г. делът на жените в управителните съвети на 100-те най-важни концерни е бил 2,2%, в над 90% от концерните жени на ръководни позиции изобщо няма.

Тези данни могат да се интерпретират различно. Да речем, така: жените могат да участват в управлението, но само в ограничен обем. Мъжете на управленчески постове имат нужда от подкрепата им, само че на заден фон, не и на равна нога.

Това положение поражда недоволство и повикът е за повече жени в управлението – в името на равнопоставеността и срещу дискриминацията.

Въпросът е, че принципът: „трябва да стане“ не функционира, и то въпреки всевъзможни джендър-изследвания, дискусии за въвеждане на квоти за жени, безброй студии, инициативи, кампании и прочия. Усилия и резултати се разминават. Мерките водят всъщност до ефект, който често пъти е точно обратен на желания.

Жените печелят по-малко

Истинска, а не натрапена еманципация

Какво всъщност искат самите жени? Повечето от онези, които работят по управленческите етажи на фирмите, споделят, че животът на жената на ръководен пост през 21-ия век е всичко друго, но не и лесен. Програмите и призивите не помагат. Много голям е и броят на онези, които вече не желаят да дискутират темата: жена и кариера.

Самата дискусия е някак погрешна. Не е важно дали даден пост се заема от мъж или от жена, важното е този пост да се заема от най-способния, най-подходящия, респективно най-способната, най-подходящата за него. Това е въпрос на достойнство и на истинска, а не натрапена отгоре еманципация.