Заведения, ресторанти и кръчми в Белград | Пътуване до…

15
Добави коментар
stojtscho
stojtscho

фев

16

2006

Предната част е ето тук: Още за Белград и Сърбия, а началото – Белград и малко от Сърбия – пътуване до Белград

Продължаваме:

За кръчмите в Белград
Кръчмите (кафаните) са изиграли голяма роля в съставянето на сръбския национален манталитет.

В Белград има кръчма , която е такава от двайсетте години на 19-и век(!!!!). Между другото се намира точно до Патриаршията. В страната има освен това традиция, ако някоя кафана бъде разрушена и на нейно място се построи нова сграда, даже и да не е заведение, тази сграда бива назовавана с името на разрушената кръчма. Как си обяснявате иначе наличието на сграда “Албания” в центъра на града?. (това е сградата от Белград, която най-често показваха по БНТ, когато Георги Първанов беше там на посещение;-).

Кафана на корабче

Тези кафани са били и един от важните фактори за унищожаване морала на младежите от Македония, по време на кралско-югославския период, а и по-късно.

Краља Петра, Belgrade, Serbia
Като цяло в днешно време ресторантите и заведенията в Белград не струват. Традицията си е традиция, но вече сме 21в и в момента в София по-лесно ще намерите подходящо място за обяд или вечеря отколкото в Белград. Естествено нямам пред вид цени, т.к.по принцип цените в Сърбия са по-високи отколкото в България. Това се отнася за заведенията.

Няколко общи думи:

Порциите са ОГРОМНИ навсякъде. (веднъж видях една девойка тънка като върба да изяжда не по-малко от 600грамова плескавица – не съм сигурен за грамажа, но диаметърът беше колкото на голяма пица в Уго – нищо й нямаше на девойката – всичкото си изяде!) Келнерите са по-често бавни и по-често недостатъчно учтиви, като това няма нишо общо с факта че съм българин, защото кръчмарския сръбски го владея добре и не могат да ме познят от къде съм. Сервират на мъжа преди да сервират на дамата (така разбирам аз еманципациятаJ)Салатите са малки и в тях няма никаква фантазия, супите по-скоро приличат на полуфабрикатни. Ако сте голяма компания и си поръчате салати твърде веропятно е да ви ги сервират в обща чиния. Скарата обаче е СУПЕР. Готвените яденета не са нищо особено и са малко като асортимент. А ако сте вегетарианец – ще си умрете от глад. Хлябът обикновено е вкусен, особено когато е на питки (лепини). Друга особеност е, че ракията я сервират топла и без лед и то много преди салатите – явно маниерът е такъв. Обикновено ракията е 30гр, така че има едно място , където си поръчвахме не двойна (дупла), а тройна (трипла)!. Има места(Гусан), където ракията е с нормалните грамажи по 50 и по 100, но това място често е посешавано от българи (близо до посолството е). Там също и дават лед с ракията и салатите бяха с малко по-нормален размер.

Най-известното място с кръчми в Белград е улица Скадарска.

Цялата улица е пълна със заведения, а и в пътеводителите пише, че там е център на бохемите в Белград. Там заведенията са като за туристи – с остарял лукс, жива музика и доста високи цени. Такива са Шешир мой, Има дана. Скъпо е и ако държите да идете на кръчма на Скадарска – идете на Шешир мой. В Има дана – да не стъпвате – ще ви вземат насила връхната дреха на гардероба и после ще ви искат 30 динара (около 1 лев) за това! И ще ви предложат предястия, които ги няма в менюто, всяка лъжичка от които струва около 100 дин, а накрая ще ви надпишат сметката с разни неща дето не сте ги поръчвали.
В горната част на Скадарска се намира пицария Гули – много е добра! Пиците са големи – двама мъже спокойно се наяждаме с една пица, и са вкусни! Порядъкът на цените е около 400 динара за пица. Друго хубаво заведение е Орао (улица Македонска – на около 100м от Скадарска) – има интернационална кухня и хубави пици.
Ще се опитам да направя списък на заведенията , които си заслужава да посетите и да ви е сравнително приятно да си дадете прите там. Списъкът не е подреден по някакъв особен начин, но ще добавям и по някой коментар към описанието:

Гули – пицария, ул Скадарска в горната част – по-високи от средните цени, но с много добри пици и обслужването е добро
Орао – интернационална кухня с нормални цени и добро обслужване. Намира се на ул Македонска, съвсем близо до пресичането й със Скадарска
Дачо – сръбска национална кухня – много известно заведение, намира се на Карабурма и всички таксиметрови шофьори го знаят – цените са по-високи от нормалните, кухнята (скарата) е страхотна и си поръчвайте по една порция за двама или не яжте два дена преди това. Обстановката е много интересна. Обслужването може да бъде и по-добро, но е заведение, което е добре да посетите.
Веслачки клуб “Цървена звезда” – всъщност е ресторантчето до гребната база на клуба. Намира се на Ада Циганлия и според мен е най-приятното заведение в Белград. Кухнята е без грешка, сервитьорите са учтиви без да бъдат досадни, а на всичкото отгоре се научиха без много приказки как се сервира ракия с лед и салата. Цените са нормални. Ако сте стигнали до Ада Циганлия – това е мястото за хапване. Много е подходящо, когато е топло времето и масите са навън – вътре е тесничко.
Виктория стейшън – пицария в Нови Белград, булевард АВНОЙ (AVNOJ) срещу Интерконтинентал – много хубави пици и много интересна обстановка.
Шаран – намира се в Земун на брега на Дунава – интересна кухня има и добра риба и превъзходна гледка към реката. Приемливи цени и приемливо обслужване.
Гусан – намира се близо до българското посолство и близо до площад Славия на улица Светозар Маркович 87. Има вид на квартално заведение, но е много приятно , обслужването също е добро (нещо, което го нямаше в менюто – отидоха до магазина и го купиха). Кухнята е добра. Ракията е по 50 гр и салатите са с по-нормални размери.
Парк – точно до Калемегдан – става за лятно време на терасата – вътре обстановката си е живите спомени по социалистическия Балкантурист, но на терасата това не се забелязва. Добра кухня с нормални цени, а ако попаднете на Мирко – и обслужването ще е като хората

Места, където може да не ходите:

Знак питаньа – “Питанката” прословутата 170 годишна кафана не заслужава посещение, заради обслужване стил Балкантурист, кухнята съшо е нищо особено
Има дана – на Скадарска – високи цени и чувството, че са те ограбили

Посещавал съм и много други заведения, но тези са по-забележителните.

Иначе в града е пълно с баничарници, които се наричат Пекара – буквално на всеки 50 м ги има. Тестените изделия са много добри. Сърбите му разбират на тестени изделия и на месо.

Последна част – Някои наблюдения върху сърбите

Снимки: Митака

Гласувайте, ще се радвам да ви е харесало!

Tags: автомобил, Белград, градове, Кухня и ресторанти, Кухня на народите, пътуване, сръбска национална кухня, Сърбия