Експерти очакват недостиг на висок клас жилища – Stroi Media

23
Добави коментар
GeorgeGeorgiev
GeorgeGeorgiev

Експерти очакват недостиг на висок клас жилища

28 януари 2011, 14:33

Сигурност, качествено строителство и професионална поддръжка са сред основните критерии при избор

През 2011 г може да станем свидетели на недостиг на средно висок и висок клас жилища в София, смятат експерти от Colliers International. Според тях подобряването на икономическата обстановка в страната е предпоставка за увеличеното търсене в този сегмент, а от своя страна пазарът отчита свивавне в предлагането на такива.

През 2010 г. в столицата не бяха започнати мащабни проекти в този клас, а постепенното им усвояване води както до потенциално изчерпване и дори недостиг на този тип имоти до няколко години, но и дава възможност за развитието на тази ниша, прогнозират експерти.  Тъй като за реализирането на един средно-голям проект са необходими около 3 години от началото на изграждането до завършването му, това ще свие и избора за потенциалните купувачи.

Според данните на Colliers към момента  в София има межди 3000 – 4 0000 жилищни единици от средно-високия и висок клас, като в това число влизат основно почти завършени или готови проекти с около 50 апартамента или къщи, разположени в престижни и бързоразвиващи се квартали.

„Цените на жилищата от средно-висок и висок клас достигнаха своите най-ниски стойности, като се очаква някои инвеститори да се възползват от тази ситуация на нарастващо и стабилно търсене и намаляващо предлагане на качествени имоти през 2011 г., и да коригират цените спрямо новите пазарни условия”, коментира Татяна Емилова, мениджър „Жилищни имоти“ в Colliers International.

Офертните нива в този сегмент варират в доста широк диапазон, между 1000 евро/кв.м. и 1,900 евро/кв.м. Сред оказващите влияние фактори са привлекателно местоположение, концепция и вид на имота, довършителни работи, удобен достъп и паркинг, зелени площи, добра инфраструктура и удобства в района и др.  Повечето жилища от този тип са концентрирани в южната част на София и в кв. Изток и са от т.нар. проекти от затворен тип.

Отношението на предприемачите остава гъвкаво – те предлагат отстъпки в цената, бонуси като довършителни работи, допълнително парко-място, схеми като „наем с опция за закупуване” и др.

“С нарастването на сегментацията на жилищния пазар, търсенето на жилищни имоти достигна и определена зрялост. B момента малко жилища се препродават, тъй като повечето сделки са за собствени нужди”, обяснява още Емилова.

Най-продавани са апартаменти с 3-5 спални, както и единични семейни къщи. Привлекателни за купувачите проекти от средно-високия и висок клас са новите комплекси от затворен тип с добър стандарт на живот.

Проучванията ясно показват, че сигурността е най-важния критерий за избор на такова жилище, следван от качество на строителството и професионалната поддръжка на имота. Според Емилова, типичният профил на купувач в този сегмент е човек, заемащ ключова професионална позиция, често със собствен бизнес и средства, по-малко зависим от ипотечно финансиране.

назад

предишна новина

следваща новина