Норикийска порода коне (Noriker Horse)

4
Добави коментар
yasoo
yasoo

Норикийска порода коне (Noriker Horse)

Норикийската порода коне е представена от леко-впрегатни коне, възникнала и развила се в планинските райони на Австрия в продължение на няколко хиляди години.

Названието на породата идва от древната държава Норикум ( от времената на Римската империя, заемаща площ приблизително равна на днешна Австрия ).

Силни и закалени тези коне са особено ценни със своя спокоен темперамент, силни крака, и устойчивост.

Тези качества  на конете от тази порода ги правят незаменими  и универсални в работата си в трудните планински терени.

Както и повечето други породи, въпреки древното си родословие, до сравнително неотдавна Норикийската порода не е подлежала на целенасочена селекция.

Благодарение на принц-архиепископа на Залцбург, преди около 400 години е била създадена племенна книга на породата. А по-късно били определени стандарти за кобилите и жребците и са се появили  ферми  развъждащи такива коне.

Благодарение на здравото телосложение и способност да изпълняват тежка работа тази порода придобила популярност в цяла Европа.

От нея произлезли и други породи, включително баварската, наречена южно-германска полукръвна, която е разпространена в Горна и Долна Бавария.

Вливането на андалузка и неаполитанска кръв позволило появата на няколко нови съвременни линии с различни окраски.

Височината за жребците варира от 168-173см. За кобилите – 160-173см. Цветът е кафяв, гарваново-черен, сив. Бели окраски не се допускат.

Превод от руски език за „В света на конете“:  Дора Давидова