И мъжете, и жените харесват дългите крака

6
Добави коментар
CarloGambino
CarloGambino

Дългите крака са признак на здраве, твърдят учени и привеждат доказателства за това.
 
Не само мъжете смятат дългокраките жени за по-привлекателни. Жените също предпочитат мъже с дълги и стройни крака, показват резултатите от ново изследване, в което са участвали повече от 2000 мъже и жени. За най-привлекателни, независимо от пола, се смятат хората с дължина на краката, превишаваща средностатистическата с 5%.

Психолози от университета на Вроцлав, Полша, под ръководството на Богуслав Павловски са помолили участниците в експеримента да оценят привлекателността съответно на мъже и жени по снимки, подложени на цифрова обработка. Всички оценявани хора са били с еднакъв ръст, но дължината на техните крака е била променена и тя е превишавала средните показатели с 5, 10 и 15%.
„Дългите крака се признак за здраве!“ – обяснява Павловски пред списание „Ню Сайънтист“ (New Scientist), – „и това си има еволюционното обяснение“.
В предходни изследвания вече е разкрита връзката между по-късите крака и високия риск от развитието на сърдечносъдови заболявания и диабет от втори тип, свързани със затлъстяването. Освен това при хората с по-къси крака се наблюдава и по-високо ниво на триглицеридите (холестерола), които са свързани с артериалните заболявания и инсулта.
По-дългите крака са един от многото параметри, които говорят за добро здраве, особено при жените, твърди още в статията Мартин Тоуи от университета на Нюкасъл. „Дължината на краката при жените е показател за добро хранене в детството, защото краката престават да растат, след като девойката достигне своята полова зрялост. Дългите крака при жените говорят за благоприятни условия на растежа, а това има позитивно въздействие върху фертилността“, обяснява ученият. „При мъжете тази взаимна връзка се проследява по-неясно, защото техните крака продължават да растат и след периода на полово съзряване“, подчертава той.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари