Днес е Трифоновден / Трифон зарезан! | Новини – praznuvam.com – Новини – praznuvam.com | Днес е Трифоновден / Трифон зарезан!

11
Добави коментар
vikito
vikito

Честит празник на всички именници, лозари, винари и градинари!

Информация

Трифон Зарезан, познат още като Ден на лозаря, е български православен празник в чест на Свети Трифон. Празнуват лозарите, соколарите, градинарите и най-вече любителите на червено вино. Отбелязва се на 14 февруари по стар стил или на 1 февруари, когато Българската православна църква официално чества Трифоновден. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой и се празнува и в бившите български земи, населени предимно от българи –  Македония, западните покрайнини, Беломорска Тракия, Северна Добруджа и др.

По традиция на този ден се зарязват лозите и някои видове овошки. Поливат се с малко вино, за да са здрави, силни и да родят добра реколта. „Поливат се“ и самите лозари също за здраве.

Този празник се уважава не само от именниците, лозарите, винарите и градинарите.  Той се празнува от всички българи. Старият и новият календар понякога ни объркват, но пък ни дават основание да празнуваме Трифонов ден и на 1-ви и на 14-ти Февруари. Това наистина е чудесен повод  да се почерпим с червено вино за здраве, още повече като се има предвид, че някои отбелязват на 14-ти и денят на влюбените – католическия празник на Св. Валентин.

Можете да поздравите всички именници, като изберете подходящо оригинално пожелание от тук.

Сподели във Фейсбук