Черна магия и гьонсуратлъци

12
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

Румен Белчев

Ако някой се съмнява, че изборите наближават, нека погледне пред вратата си – ако намери пред вратата си тенджера с четири запалени свещи – значи са близо, а ако в тенджерата има и манджа – значи вече драскат на вратата!

Ако се вярва на “ТРУД”, кметица на шуменско село открила точно това пред вратата на кметството.  Черна магия за балотаж може би – казва ли ти някой! За всеки случай можем да препоръчаме на кметицата Шериф Ходжа – прославен от “УИКЕНД” чародеец, който твърди, че “Два пъти развалям черна магия на Лили Иванова”.
Как? Елементарно – с молитва, с “мълчана вода и огън”.

Вода се ля и в Парламента, попръжни малко се носеха, за радост на просветената публика и слюнки хвърчаха, а от време на време българските политици гордо демонстрираха владеенето на чужди езици. “Трябва да си гьонсурат да поискаш точно в този момент вот на доверие” – рече един бивш български премиер на сегашния такъв. Интересно дали в турския парламент се ругаят на български. По тоя въпрос българоезичната преса мълчи.

А “24 ЧАСА” ни дава шест полезни съвета как да избегнем подслушването. Най-полезният, но и най-скъпият е изведен в заглавие – “С карта от чужд оператор не ви слушат”. Изключително полезно – тичайте, братя, за карти до комшиите, за да не ви слуша благоверната!

С подслушване или без – няма тайни за българския репортер! “МОНИТОР” прославя родните взломаджии – “Апаши разбиват брави за 10 секунди”. Това – добре, но следващото уточнение малко ни обърква – “Около минута им е необходима и докато отворят вратата и влязат в жилището”. Хич бива ли – цяла минута, за да минеш през отворена врата! Ало, бандюгите, дайте малко по-чевръсто!

Любимото занимание на родната преса е да преследва народните любимците и ни сервира възможно най-пълна информация за тях. “Димитър Цонев няма дупе” – стряска ни “УИКЕНД”. На какво сяда тогава – не става ясно.

Ако мислите, че това е новина – яжте си ушите! “ШОК” се е заврял още по-надълбоко в потайностите на елита и стига до интимните тайни на демона на републиката – “Алексей Петров е обрязан”!

След тези разкрития можем да спим спокойно, още повече, че “ТРУД” ни запознава с ново медийно изследване – “Борисов – любимец на медиите”.

Според изследването в прегледаните около осемнайсет хиляди вестникарски дописки премиерът е споменат с добро в почти седем хиляди.

Какво по-добро доказателство, че медиите са независими! В единайсет  от осемнайсетте хиляди материала името Бойково не е споменавано въобще!

Или, както пише в “ТРУД” Стефан Цанев, “Жълтата преса бе създадена в САЩ в края на по-миналия век да подслажда  живота на слугините с клюки около живота на известни личности… У нас постепенно това стана основно четиво на народа, сякаш сме народ от слугини…”

Иначе казано, каквито вестникарите, такива и читателите…

Виж още текстове в блога на Румен Белчев