Долната камара на сената в Айова прие законопроект за балотаж против еднополовите бракове

7
Добави коментар
jool
jool

Долната камара на сената в Айова прие законопроект за балотаж против еднополовите бракове

2 февруари, 2011 at 8:53 pm

Долната камара на сената в Айова, САЩ, прие с 62 на 37 гласа законопроект, който да предложи на референдум забрана за еднополовите бракове в щата. Припомняме, че еднополовите бракове бяха узаконени от Върховния съд на Айова на 3 април 2009 г.

Демократът Майкъл Гронщал, лидер на мнозинството в щатския парламент на Айова, обеща тържествено, че ще блокира дебатите по предложението в горната камара.

За да стигне до балотаж най-рано през 2013 г., предложението трябва да бъде прието и в двете камари на сената двукратно, в две последователни сесии.

„Днешното гласуване е срамна атака срещу еднополовите двойки и техните деца”, коментира Камила Тейлър от Ламбда Лигъл. „Историята няма да запомни с добро тези политици, които днес гласуваха за атака срещу тези отдадени семейства и техните деца, които не искат нищо друго, освен правителството да ги третира на равни начала с останалите”.

Поне двама демократи от долната камара са гласували за предложението. През ноември пък гласоподавателите изгониха трима от седемте съдии от върховния съд на щата, които излязоха с решение, че забраната за еднополови бракове в Айова е противоконституционна. Прекратяването на назначенията им дойде с кампания, финансирана с дарение от 1 млн. долара от сдруженията Национална организация за брака, Съвет за изследване на семейството и Американската семейна асоциация — неправителствени организации с подчертано консервативни и анти-гей нагласи.

Айова е един от шестте американски щата, в които еднополовите връзки могат да се узаконят като брак. Още десет щата узаконяват тези връзки чрез формите на граждански съюз или регистрирано партньорство. В 11 държави по света еднополовите бракове са признати.

Източник: PinkPaper.com | Гласувай »

Like this:

Like Зареждане…

Related

Entry filed under: Куиър, ЛГБТК новини. Tags: Айова, ЛГБТ, ЛГБТ брак, ЛГБТ семейство, Национална организация за брака, САЩ, Съвет за изследване на семейството, бисексуални, брак, гей, гей бракове, дискриминация, еднополови бракове, законодателство, лесбийки, семейство, трансполови, транссексуални, хомосексуални.