Мъдрият кентавър Хирон

7
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

В древните времена са описвали Хирон като учен и учител, вещ в лекарствените растения и обладаващ умението да лекуват рани.

Хирон  в древногръцката митология е мъдър кентавър, син на Кронос и океанидата Филира, които встъпили в брак тайно от Рея. Хирон се родил полу-кон, полу-човек, тъй като Кронос, настигнат от Рея, приел вид на кон. След като видяла ужасното си дете, поискала боговете да я превърнат в каквото и да е, само да е далеч от детето си. Превърнали я в липа. След като останал сам и изоставен (баща му се върнал при жена си) в гората Пелион, Хирон се отдал на учение. Натрупал много знания, научил се да свири изкусно на лира, както и изучил целебните свойства на билките. Счита се, че Хирон е първия астролог. Живеел в пещера в Тесалия, където приемал и обучавал своите ученици.

Това е полу-човек, полу-кон и, по такъв начин, представлява преплитане на човешкото и животинско начало в едно същество, което позволява да се проведат безкрайно много символични паралели. Освен това, разположението на орбитата на тази малка планета между Сатурн и Уран предполага посредническата роля между ограниченията на Сатурн и свободата на Уран, или между подобните полярности Козирог и Водолей, знаците, които те управляват.

Вече почти няма астролог, който да не използва Хирон в съставянето на астрологичните карти.

Основни прояви в личния хороскоп

Плюсове: Подбужда човека към усвояване, прилагане и разпространяване на знания и умения, имащи отношение към Дома, където е разположен Хирон, неговият знак и аспектите, а също към желание да станеш лекар или учител в тези области. Помага да се издигнеш от животинско състояние към човешко и богоподобно по пътя, предвиден от местонахождението на Хирон в хороскопа.
Минуси: Пробужда дивия звяр, безжалостно разрушаващ най-ценните създания на културата и природата.