Да се ожениш за ротативка

3
Добави коментар
sineva
sineva

За не малко хора хазартът може да се превърне в зависимост, почти наркомания. Както при наркоманите, пристрастеността към хазарта запълва изцяло живота на съответния човек. Последиците са: натрупване на дългове, обедняване, загуба на приятели, плъзгане към престъпност.

Берлинското предградие Нойкьолн е добър пример в това отношение. Две трети от жителите му са мигранти. Много от тях нямат работа, но проблеми – дал бог. Социалният работник Айдин Билге, който отговаря за този район, може да разкаже не една история за живота на тези хора. Но това, което преживял неотдавна, просто го поразило истински.

Мнозина мечтаят за джакпот, вместо за социални помощи

Семейни трагедии

Бил помолен да окаже помощ на турско семейство с четири деца. Били застрашени да загубят квартирата си, защото от месеци не плащали наема. Децата дни наред гладували, майката получила нервен срив.

Причина за всичко това бил безработният баща, пристрастен към хазарта. В деня, в който получил 1.600 евро социални помощи, отишъл право в игралния салон и за три часа проиграл цялата сума, разказва Билге.

Подобни ситуации познава добре и 39-годишният Беркан. Години наред той играе хазартни игри. Пропилява всичките си спестявания. В дома му се разиграват драматични сцени. Често е принуден да казва на децата си, че няма нищо за ядене.

Не им казва само, че е проиграл парите, които получава като социална помощ, също както и средствата, дадени му на заем от роднини и приятели. Караниците с жена му ескалират, тя го напуска, заедно с децата.

„Опитвах се да забравя проблемите си“, казва Беркан. „Застанех ли пред ротативката, виждах само нея и възможната печалба. В този момент забравях собствените си трудности.“

Пазар в Нойкьолн

Хора без корен

Близо 200.000 души в Германия са патологично пристрастени към хазарта. Други 300.000 са силно застрашени. Само в Берлин броят на комарджиите е около 340.000, от тях 40% са мигранти, казва психологът Казим Ердоган. Пристрастените към хазарта мигранти от турски произход са главно хора, които са пристигнали в Германия през последните години, за да се оженят за живееща тук туркиня.

Подобни хора, по правило, не знаят нито дума немски, нямат роднини в Германия, нямат работа, нито пък перспектива в живота. Те се застояват главно в турските кафенета и в игралните салони, а най-важният им партньор постепенно става ротативката.

Автор: П. Купаранис, Б. Рачева / Редактор Й. Йорданова