Създадоха човешки вени в лаборатория

8
Добави коментар
kocet
kocet

Изследователи от САЩ са успели да култивират в лаборатория кръвоносни съдове

Изследователи от САЩ са успели да култивират в лаборатория кръвоносни съдове, които могат да бъдат съхранени за период до една година и успешно присадени на пациента без риск за здравето му.

Учените смятат, че някой ден такива биосъдове биха могли да се използват вместо изкуствените (които лесно се запушват и причиняват инфекции) при различни операции, вкл. сърдечни байпаси.

В лаборатории по принцип вече могат да се отглеждат кръвоносни съдове от собствени клетки на пациента, но този процес може да отнеме девет и повече месеца, а обикновено за операция не може да се чака толкова дълго.

С новата техника, разработена от учени в университета на Източна Каролина, вените се създават предварително чрез използването на случайни донорски клетки от човешка тъкан, за да се отгледа колаген върху „скеле“ – биоразтворима тръба или шаблон, направени от полимер.

След разтварянето на скелето в организма, остават само готовите и оформени кръвоносни съдове. После от тях се „отмиват“ оригиналните човешки клетки, за да е сигурно, че няма да се стигне до отхвърляне от организма на приемника.

Човешките кръвоносни съдове са тествани върху павиани и са работели отлично, възстановявайки напълно тяхното кръвообращение.

Когато след шест месеца присадките били отстранени, по тях нямало следи от запушване или втвърдяване, което значи, че те са подходящи и за дългосрочна трансплантация.

Лабораторните съдове запазват еластичността и силата си и не се запушват, дори когато се съхраняват във физиологичен разтвор в продължение на година.

Милиони пациенти по света, които имат проблеми с кръвообращението или нужда от байпас, биха могли да се възползват от новата технология.

Биосъдовете могат да се съхраняват в болниците, за да бъдат на разположение на хирурзите.

На този етап нормата е трансплантация на собствени вени, взети от пациента, но това може да доведе до усложнения, или пък да няма подходящи.

Новите съдове могат да бъдат използвани и при пациенти на диализа, чиито собствени съдове са увредени от лечението.

03/02/2011