Солариум – съвети за поддържане на здравословен тен

11
Добави коментар
koolcho
koolcho

За Вашият перфектен тен вече предлагаме солариум и във фризьорският салон Wave Studio в Центъра на София.
За да получите максимално удовлетворение от посещението в солариум, както и да се сте сигурни че се грижите правилно за вашата кожа, прочетете нашите съвети и препоръки.

Освен козметичният ефект от използването на солариум, процедурите стимулират производството на витамин D3 в организма, който осигурява здрава костна система. Това е много полезно особено през зимните месеци, когато често лишаваме кожата си от топлите слънчеви лъчи. Хора, страдащи от ревматизъм и болки в мускулите, изпитват облекчение след няколко соларни процедури. Също така солариумите влияят благоприятно върху метаболизма, нивото на холестерол и кръвното налягане. Слънчевите бани имат и положителен ефект върху нашето самочувствие и добро настроение. Хората, ползвали солариум, са с по-добро настроение, по-енергични, това е отличен начин за борба със стреса, напрежението и умората.
Много хора смятат, че използването на солариум е вредно. Някои дори твърдят, че солариумът може да доведе до тежки заболявания като рак на кожата. Както при повечето неща, ефекта върху здравето ни зависи от количеството на процедурите, качеството на техниката и състоянието и вида на кожата! Затова е много важно да се спазват препоръките, които се предоставят от студиото което посещавате. При спазване на препоръките и правилно планиране на продължителността и честотата на посещенията в солариум, използване на качествена козметика както и солариум отговарящ на съвременните технически изисквания – опасността да навредите на вашата кожа е минимална. След като се сдобиете с желания приятен загар, Вие ще се чувствате добре и ще се убедите в ползата от солариума.

Съобразно вашия тип кожа се определят минутите престой в солариум, винаги трябва да се започва постепенно – в началото по-кратки процедури около 5-7 минути и постепенно да увеличавате времето.
Според кожата си, хората могат да бъдат разделени на четири типа. За да определите типа на своята кожа използвайте следната таблица:

Брой точки
1 точка
2 точки
3 точки
4 точки

Цвят на кожата
много бяла
светла
нормална
тъмна

Цвят на очите
Светлосини, светлозелени
Сини, зелени, сиви
Кафяви
черни

Цвят на косата
От червеникаво до русо
Рус до кестеняв
Кафяв/кестеняв
черен

Имате ли лунички?
да, много
да, имам
да, малко
не

Каква е реакцията на лицето от слънцето?
много чувствителна
чувствителна
нормална
устойчива

Колко време можете да се стоите на слънце без да изгорите?
до 15мин
15-25мин
25-40мин
над 40мин

Как реагира кожата при дълго стоене на слънце?
винаги изгаря
обикновено изгаря
често изгаря
рядко/никога не изгаря

Какви са последствията от изгарянето върху кожата?
Болезнени мехури, бели се
бели се, има болки
понякога се бели
почти никога не се бели

Потъмнява ли кожата след повтарящи се слънчеви бани?
Трудно или никога
Малко
Сравнително добър тен
Бързо и в дълбочина

Може ли да забележите ефект веднага след излагането на слънце?
Никога
Обикновено не
Понякога
Често

Сумирайте точките и разделете резултата на 10. Получения резултат показва какъв тип е вашата кожа:
• От 1 до 1,5 точки – Вашата кожа е тип 1. Около 2% от всички жители Европа. Изключително светла и чувствителна кожа с много лунички, червеникава коса и светли очи. Този тип кожа придобива съвсем малко тен, предразположена е към силно слънчево изгаряне, бели се. Кожата не може да произведе значителни количества меланин, който да я защитава от изгаряне. Дори след многократни продължителни сеанси на слънце или в солариум трудно могат да придобият тен или въобще не почерняват. ВАЖНО: За хора с такъв тип кожа не са препоръчителни никакви процедури за придобиване на тен.
• От 1,6 до 2,5 точки – Вашата кожа е тип 2. Чувствителна кожа. Около 12% от жителите на Европа. Светла кожа, понякога с лунички, руса или кестенява коса, сини, зелени или сиви очи. Този тип кожа също изгаря на слънце – лесно и болезнено. Придобива минимален тен, бели се.
• От 2,6 до 3,5 точки – Вашата кожа е тип 3. Нормална чувствителност на кожата. Около 78% от всички жители на Европа, тъмно руса до кестенява коса, кафяви очи. Този тип кожа се характеризира с умерена склонност към изгаряне. Придобива среден тен.
• От 3,6 до 4 точки – Вашата кожа е тип 4 (Средиземноморски тип). Много устойчива на външни влияния кожа. Около 8% от жителите на Европа. По-тъмна кожа, тъмна коса и очи. При този тип кожа има съвсем малка вероятност от изгаряне. Получава тен лесно и бързо с всяко излагане на слънце или посещение на солариум в сравнение с останалите типове кожа.

В зависимост от вида на солариума и типа на кожата се определя и оптималното време на процедурите.Хоризонталните солариуми обикновено са по-слаби и при тях е необходимо повече време за да се добие загар, отделните процедури могат да бъдат и над 20 минути, възможностите за движение в хоризонталният солариум са ограничени – което може да доведе до неравномерен тен, освен това са по-нехигиенични тъй като тялото контактува с повърхността на солариума. Вертикалните солариуми са по-силни, при тях по-бързо се постига желаният тен, отделните посещения са по кратки до 10-15 минути, избегнат е прекият контакт на тялото с повърхността, има възможност за движение и различни пози, което позволява постигането на равномерен загар.

Ето и няколко от най-важните правила при ползване на солариум:
– Солариума може да се ползва от лица над 18 години един път на ден;
– От първия до втория сеанс трябва да има минимум 48 часа почивка;
– Кожата трябва да бъде чиста, без парфюми и други козметични препарати;
– Бижутата трябва да бъдат свалени;
– Използването на ултравиолетови защитни очила е задължително;
– Не бива да се използват препарати против слънчево изгаряне в солариума;
– За солариума се използват специални кремове, балсами и лосиони, които спомагат за по-бърз загар на кожата.
– Посещението в солариум и излагането на слънце в един и същи ден е забранено.
– Месечното посещение в солариум не трябва да е повече от 10-11 пъти.
– При дерматологични проблеми задължително се посъветвайте с лекар преди да посетите солариума!
– Най-важното при посещенията на солариум е да не прекалявате.

Предлагаме ви примерна програма за изграждане и поддържане на тен при вертикален солариум в зависимост от типа кожа:
• Кожа Тип I. – не се препоръчва посещение на солариум!
• Кожа Тип II. – До 3-та процедура – по 5-6 минути на посещение. От 4-та до 6-та процедури – по 7-8 минути.
• Кожа Тип III. – До 3-та процедура – по 6-8 минути на посещение. От 4-та до 6-та процедури – по 8-12 минути.
• Кожа Тип IV. – Няма точни ограничения за времетраенето на процедурите, но е препоръчително те да не надхвърлят 12-15 минути.

Тенът избледнява за около 3 седмици след последната процедура, затова е добре след постигане на желаното ниво на загар за поддържане на тена да се посещава солариум веднъж седмично за 10 или 15 минути.