Сайтът на Една Жена: приказка за Santorini

13
Добави коментар
nathalie
nathalie

от най-севернaта точка на острова. Oia, или Ия, или Ia, както и да го кръстиш все е вярно. навалицата е голяма, иди навреме. заеми позиции и се наслади на момента. местните казват, че цял свят това прави.

да вкусиш доматени кюфтенца
такива си нямаме в нашата кухня. викат им tomatokeftedes. търси в таверните. в хубавите ресторанти така и не разбрах защо, но не правят от тях. тези дни и аз ще правя и ще ти покажа.

да си купиш доматки
от тези, дето растат само на този остров. сладки, сочни, слънчеви малки доматки. огледай се по рафтовете. тези на местните селски мини-маркетчета. търси кутия Santo. така може да отнесеш малко от този вкус и у дома.

да разучиш коя е най-близката винарска изба
и да разбереш как се прави вино в този край. те са почти на всяка крачка. няма как да ти убегнат от погледа.

да купиш малко ядки със сусам и мед
че да има с какво да почерпиш приятелите у дома. някъде четох, че това поднасят на младите булки в Санторини. даже и да не си булка не пречи да хапнеш. пък и булка може да станеш скоро (усмивки).

да снимаш поне една синя врата.
те са безброй, но всяка си има свой характер.да се качиш на лодка
и да отплаваш на пътешествие около острова. има дневни и нощни круизи. има малки и големи корабчета. има най-обикновени и  много луксозни.
да прекараш вечер с узо в ръка
аз лично не наблягам на тази точка. аз самата така и не го вкусих. не че никога не съм опитвала. но сега изповядвам живот, в който място за спиртни напитки няма. взела съм си дозата дегустация, стига ми толкоз. обаче – ти си знаеш.

гледката към вулкана от Fira
Fira e столицата на острова. нея просто няма как да е пропуснеш. там са магазините, кафетата и пощата, и всичко. стигнеш ли до там върви след тълпата. всички те са тръгнали към кафененцата. тези дето са с изглед към вулкана. оттам вече ще е лесно. просто все направо. и се озоваваш пред многото стълби, които водят до пристанището. първо хукваш надолу. после обратно нагоре.

голяма веселба е. някой предпочитат гърба на мулетата. милите животни, благодарение на тях е изграден целия остров. и до ден днешен ги ползват, особено при зимата. има и цивилизован начин за мързеланчовци въжен лифт.

да обиколиш плажовете на Санторини.
черни, червени и бели. взели цветовете на вулкана.
да хапнеш малко fava
нещо средно между грах и жълта леща. вкусно е. сервират го с много зехтин. да си оближеш пръстите, докато чакаш основното да пристигне.
да научиш една, поне, дума на гръцки
аз научих Καλημέρα или Kaliméra или да си го кажем на български Добро утро!***
за много места съм чувала прехвалени думи. това не е от тях. веднъж бил в Санторини, ти вече носиш парченце от острова в сърцето си. и просто искаш един ден да се върнеш отново.

за тези, които малко знаят за Санторини. островът си има много имена. Санторини, също Санторин или Тера или Тира. на гръцки съответно Σαντορίνη или Θήρα. всъщност островите са много и малки. но един е най-големият и обикновено за него иде реч.докато си там отвсякъде чуваш Caldera или Калдера. това е вулканът или кратера, който някога е бил центъра на острова. може да се види от Fira, или от Oia, или от Vlyhada. все е красиво. местните казват, че един от малките кратери е все още активен. последно май е имало изригване през 1956

отбий се до Мегалохори или Megalochori. малко селце в централната част на големият остров. там ще видиш традиционните къщи на острова. всъщност те са образувани от лавата пещери, в които старите гърци са направили домовете си. докато не прекрачиш прага на дом направен от лава, няма как да усетиш това място.а ако се чудиш, защо тези хора са си построили такива зидове. и си мислиш, тези пък от кого се крият. то, може да се успокоиш, няма такова нещо. гърците са широко скроени, като нас. зидовете обаче ги пазят от силния вятър, идващ от Егейско море.

таз приказка е вече към края си. за последно само ще споделя. никога не съм се замисляла, откъде идва идеята за флага на Гърция. но след като се сблъсках с толкова белота и още толкоз сини врати, някак всичко ми се навърза.

пожелавам ти да стигнеш до Santorini и сам да се увериш в думите ми.