Ариман Блог » Blog Archive » Как се пише дипломна работа? 01

14
Добави коментар
pontifex
pontifex

Как се пише дипломна работа? 01

17 октомври 2008

Въведение
Моите занимания с дипломни работи започнаха във втори курс на Икономическия (УНСС), когато осъзнах колко неспособни да на-пишат текст са моите колеги. Това постепенно прерасна в бизнес с всичките му атрибути. През 2002 г. се появи и сайтът www.arriman.dir.bg, наследен от www.ariman.info. Само като забавна случка споделям, че първото написано от мен с комерсиална цел „произведение“, досега в различни версии е събрало досега като оценки четири пъти Отличен и веднъж Мн. Добър, както и четири-цифрен приход.
Постепенно в процеса на работа разбрах, че не клиентите, по-ръчващи дипломни и курсови работи, са тъпи и неспособни (с изклю-чение на изключенията, разбира се), а че системата е порочна, защото как иначе да си обясня факта, че човек, събрал всичките си материа-ли за дадена работа, която като сложност за изпълнение е преразказ с елементи на разсъждение, идва и е готов да плати двумесечния си доход, за да му напиша нещата. Тъжно, нали, и жалко, защото никой и никога не го е научил да работи с текст, камо ли да пише и да впли-та свое и чуждо мнение и да, о, Боже, Господи, да цитира, представе-те си!?
Това ме мотивира да се замисля как може да се помогне на хо-рата, които искат, но не могат поради пропуски в образованието си (независимо по чия вина) да напишат своята дипломна работа.
Съществуват куп ръководства по въпроса, като започнеш от „Как се пише дипломна работа” на Умберто Еко и стигнеш до недо-раслите произведения на някои български преподаватели.
Откъде идва проблемът?
1. Никой не учи студентите как да пишат. А и те – откъде да знаят, милите, преписват в училище, зубрят теми за кандидат-стване, свалят от Интернет готови реферати и курсови работи и т. н.
2. Дипломната работа е някак откъсната от останалата част на обучението; тя седи сама за себе си, не е дълбочинно свър-зана с обучението. Много рядко дипломните работи стъпват на курсови работи и/или други разработки на студента.
3. Тоталната незаинтересованост на научния ръководител какво става с дипломанта или обратното – свръхвзискателен в подробностите, преподавателят губи време и пари на дипло-манта. Да разпечаташ пет пъти една дипломна работа, все пак, е към 40-50 лв, без да броим изпуснатите надници, транспорт и т.н..
Тези и други проблеми може да бъдат решени с около ден, от-делен на настоящето произведение, което не претендира за оригиналност, но има яростно просветителско тежнение!

Георги Генков
[email protected]

Моля, оставете вашият коментар за този текст, вашето допълнение, мнение, препоръка или препратка ще обогатят съдържанието за нашите следващи читатели.

Тагове: ариман, Помагало

Написано
на петък, октомври 17th, 2008 at 1:05 публикувана в Помагало.
Вие можете да следите отговорите през RSS 2.0 емисия.
Можете да оставите коментар.