Латексов матрак или пружинен матрак?

4
Добави коментар
izida
izida

Когато стане дума за качество у матраците, към кои е най-добре да се обърнем – латексов или пружинен матрак? Дали за всеки един човек са подходящи екологичните пълнежи, които станаха популярни напоследък и които се състоят от люспи на различни семена? Затова е добре човек да разучи и ние като едни добри ваши помощници, надникнахме във вътрешността на матрака, за да съберем за вас нужната информация.

Състав на матрака
Старите матраци, матраците на нашите баби и майки са пълнени предимно с равномерно разположена вата. Която обаче с времето се сляга и деформира. Не така стои въпроса със съвременните модели. Те от своя страна са изградени от няколко слоя. Заради разнообразието в материалите и тяхната комбинация при матраците, може да се постигне различна степен на твърдост и еластичност.

Самият пълнеж на матрака се състои от ядро и допълнителни слоеве. Първият слой на матрака, е този който отговаря за неговите ортопедични характеристики и когато се прави избор, трябва да се вземе под внимание и теглото на човекът, който ще спи на него. Допълнителните слоеве пък са тези, които придават твърдост или напротив – „въздушност”. Материалите, от които може да са изработени те може да са най-различни: вълна, синтетичен пух, тънък слой латекс, морска трева или полиуретанова пяна. Най-голяма твърдост на матрака придават такива материали като кокосови влакна, конски косми и термично обработен филц. Матраците обаче се делят според вида на ядрото:

Пружинни матраци. Не си представяйте, че пружиннте матраци са пълни с навита на руло метална тел. Не винаги името отговаря на истината. Много от производителите на матраци ползват за своите изделия пружинен блок от устойчива пластмаса, а понякога ипенополуретанови пружинки за любителите на меката постеля. Не материала, обаче е този, който е от голяма важност, колкото самият принцип на захващане на пружините.

Матраци с независими пружини. Това са едни много добри матраци, които имат чудесни анатомични свойства, но за жалост и доста висока цена, поради това, че на практика изработката им е изцяло ръчна. При тях всяка една пружина се слага в отделен калъф, така че да поддадат само тези пружини, върху които се оказва по-голям натиск, а именно районите, в които се намират рамената и седалището. По този начин гръбнака остава незасегнат, тъй като в тази област пружините остават непокътнати.

Матраци с пружинен пакет. В този случай става въпрос за последователно изплетени пружини, свързани в един блок. Така всяко едно движение, от едната част на матрака, бива предавано по цялата конструкция, като самата повърхност не е еластична. Този модел обаче има един главен недостатък, който идва точно от това последователно свързване на пружините – заради тази си изработка матрака не може да поеме и изпъкналите части на тялото, така че и кръста да е с опора. Затова може често да ви понаболява кръста от този вид матраци. Цената им естествено е доста по-ниска, но не е ефективна, като се има предвид, че пружинния пакет може бързо да се изтърбуши и се налага покупката на нов матрак. Друг голям минус е, че ако теглото на двамата, които спят на матрака се различава, то по-слабия винаги ще се претъркулва към по-тежкия.

Комбинирани пружинни матраци. Този вид матраци имат два вида базови слоя – пружинен блок за основа и независими пружини отгоре. Пружинният блок, който е и основа на матрака, осигурява анатомична опора на гръбнака, а пък вторият вид слой – стабилност на конструкцията. Комбинираните матраци са много подходящи за хора, които имат наднормено тегло, докато за по-слабите хора това си е направо батут, а не легло – при всяко обръщане конструкцията ще ги изхвърля нагоре.

Безпружинни матраци. Модели от латекс. Основния, базисен слой при този вид матраци, е направен от втвърден каучуков сок, който е напълно естествен материал, безвреден, хипоалергенен и перфектно адаптиращ се към контурите на тялото. Теглото на спящият се разпределя равномерно и на доста по-голяма площ, като се сравни с пружинните матраци. Освен това този материал е много траен, лек и възвръща формата си за броени секунди.

Но не всеки матрак, на който му се прави реклама, че е латексов, наистина е такъв. Много голяма част от продаващите се на пазара матраци, които се рекламират за произведени от естествен латекс, са произведени или изцяло или частично от изкуствен латекс (Styrene-butadiene Rubber). За да ви ориентираме, ще кажем, че например този материал се използва при направата и на автомобилни гуми, маркучи и уплътнения. Изкуственият латекс има също така добри анатомични свойства, но не е нито толкова лек, колкото естественият, нито така безвреден, траен и мек, като каучукът, който се добива от растения.

Как можем да разпознаем единият вид матраци от другия?
Как обаче да разпознаем, ако ни лъжат за материала, от който е изработен матрака, който сме избрали? На първо място ще го издаде тежестта – изкуственият латекс тежи много повече от естествения. На второ място, трябва да надникнем във вътрешността на матрака. Естествения латекс е с цвят на краве масло и по цялата си дебелина бива прорязан от множество отвори за вентилация. Разбира се при изкуствения също има перфорация, но отворите бива на доста по-малка дълбочина. А като се прибави и фактът, че макар и порест, този латекс все пак в основата си остава гума, може да се досетите, защо запарва и има много по-лоши качества от естествения. Освен това, изкуствения латекс, заради лошите си качества, може да развие мухъл, заради което и продавачът в магазина може би ще ви посъветва да го обръщате периодично. И трети критерии, по който може да се ориентирате, че ви лъжат за естеството на матрака, е цената. Натуралният латекс е много по-скъп от изкуствения.

Еко матраци. Както казва и името им, това са матраци, произведени само от екологични и естествени материали – люспи на различни растения, например спелта, а дамаската е от чист памук, лен или вълна. При производството си, те не се третират с вредни химикали, за да издържат по-дълго време, и за антибактериални свойства, ето защо са много по-предпочитани от хората, които водят природосъобразен живот. Основният им недостатък е, че през период между 3-5 години пълнежът трябва да се заменя с нов.

Водни матраци. Това е матрак, който е пълен с вода и обвит в изолиращо покритие. Водният матрак идеално следва анатомията на всяко тяло, и освен това осигурява комфорт на тялото със своята температура според сезона. За някои хора, обаче той може да не е така удобен, особено за тези, които са свикнали да спят на меко. В този случай решението да се сложат едно или няколко плътни одеала между матрака и завивките.