Исусов венец (Трънен венец) (Euphorbia milii)

45
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Исусовият венец е растение от голямото семейство Млечкови, в което са представени огромен брой растения. Друг популярен представител на това семейство е Коледната звезда. Растението е наречено в чест на барон Майли – губернатор на остров Реюнион, донесъл Исусовия венец във Франция през 1821 г. Исусовия венец произхожда от о-в Мадагаскар. На височина растението достига до 100 – 120 см. Има големи и твърди бодли, поради което растението често е оприличавано на кактус. И въпреки, че е сукулентно растение, условията за отглеждане са по-скоро сходни с тези на тропическите зелени растения, отколкото с тези на кактусите и сукулентите. Това е и основната причина много цветари да не се справят с отглеждането на Исусов венец – те отглеждат растението като класически сукулент (много оскъдно поливане).

Място: Исусовият венец не обича директните слънчеви лъчи. Предпочитаното за растението място е полусенчесто, но все пак светло. Ако отглеждате Исусовия венец на сенчесто място, цъфтежа няма да е обилен. Температурата не бива да пада под 10 градуса. През лятото можете да изнесете на балкона или в градината на шарена сянка.

Грижи: Поливането следва да бъде умерено през лятото и силно редуцирано през зимата. Поливайте когато горният почвен слой е изсъхнал напълно. Идеалният почвен субстрат за Исусовия венец е равни части пясък, листовка и градинска почва. При всички случай направете много добър дренаж за оттичане на излишната вода. Исусовия венец е много чувствителен на преполиване. С добър дренаж ще намалите значително риска от преполиване.
Исусовия венец е много издръжливо растение. Отклоненията от правилата за отглеждане не се отразяват фатално на растението. На практика за кратко време понася и директно слънце, и преполиване, и температури под 10 градуса (но не по-ниски от 4), и жеги от 40 градуса.
Исусовият венец поняса леко пресаждането. При пресаждане използвайте един номер по-голяма саксия.

Размножаване: Чрез стъблени резници, които се вкореняват във вода или пясък. След като отрежете резниците, оставете за няколко дни да засъхнат добре.

Съвет на градинаря: Сокът на растението, както и на останалите представители на сем. Млечкови е отровен. Винаги бъдете внимателни, когато пресаждате или размножавате Исусовия венец.

Исусовият ми венец е обилно цъфнал, но листата му покафеняват и падат, знае ли някой каква е причината за това ?

Интересува ме как се размножава?Аз сложих чепка за корени,но като че ли няма шанс.За сега нищо,а чепката я сложих от доста време.Хубава си е чепката,но се страхувам да не загние във водата.Моля за помощ при моята некомпетентност.Благодаря предварително.

Много благодаря за отговора!Изненадах се,не очаквах!Но надеждата умира последна 🙂 .Ще насадя чепката в пясък и ще чакам резултат.Още веднъж много,много….Благодаря!!!

Здравейте,
Подариха ми такова цвета в една малка саксийка. Не знаех какво е и го пресадих в градинска почва и го полях обилно с вода. Сега е малко неувяхнало (цветчетата), но листата са наситено зелени. Дали съм прекалила с водата или мястото до прозорец с щора му е прекалено светло? Моля за съвет защото това е първото ми цвете и го пресадих по инструкции по телефона.

Подариха ми такова цвете което е на доста години според мен. Жената която ми го даде просто нямаше възможност да се грижи за него. Растението е доста занимарено. Саксията е препълнена от кореновата система и на практика почти няма почва. По върховете на стеблата има листенца, но те са много малко. В момента прилича на един голям „трън“. Мога ли да го подрежа за да се оформи и да се почисти от излишните резници.Много искам да върна живот на това растение, а не зная как. Искам да го видя цъфтящо.

Дадоха ми клонка/трън с 3 зелени лисчета/,сложих я във вода за сега има 1 коренче.Прочетох инструктажите, моля за съдействие.Да чакам ли поява на друг корен? Или да го засадя в пясък сега?