10 известни пещери в Европа

89
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

    Пещерите в Европа са едни от най-големите, най-дълбоките и най-уникалните в света. Ако сте запален пещерняк или просто любител и искате да видите чудесата, които се намират под земята, ние сме съставили списък на 10 от най-известните пещери в Европа. 

1. Пещерите Ласко (Lascaux Caves), Франция
Пещерната система  Ласко е била открита през 1940 г. в Южна Франция от четирима ученици. Ласко е символ на пещерните рисунки. Фреските в нея са от времето на късния палеолит – 15 – 13 000 г. пр.н.е. Пещерата е затворена за обществеността през 1963 г. поради атмосферните влияния, които увреждат стенописите и те са реставрирани. През 1983 г. в близост до нея е създадено копие на пещерата, с идентични имитации на скалните изображения, което е отворено за посетители. От 1979 г. пещерите Ласко са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и са световноизвестна забележителност. 
 

2. Дан ир Огоф (Dan yr Ogof), Великобритания
Пещерата Дан ир Огоф е открита през 1912 г. в Южен Уелс и е дълга 17 км. Обявена е за най-голямото природно чудо във Великобритания. Тя е основната забележителност в The National Showcaves Centre, който претендира да бъде най-големият в Европа и е една от главните туристически атракции в Уелс. Първата част на пещерата е отворена за посетители. Вътре има четири езера. Обиколки на пещерата се правят от април до октомври. 
 

3. Лазурната пещера (Grotto), Италия
Блу Грото е известна морска пещера на брега на остров Капри, Италия. За да я посетите трябва да се качите на малка гребна лодка, с капацитет за двама, максимум трима пътници и трябва да лежите на дъното, докато преминавате през ниския и тесен вход на пещерата. В нея може и да поплувате. Тя е 4 мили дълга и почти 2 мили широка. Пещерата е с невероятна брилянтна синя или изумрудена светлина, която се определеля от двата източника на светлина. 
 

4. Айсризенвелт (Eisriesenwelt), Австрия
Айсризенвелт е естествена ледена пещера, разположени във Верфен, на около 40 км южно от Залцбург и е най-голямия леден лабиринт в света, простиращ се на повече от 42 километра и посетена от около 200 хиляди туристи всяка година. Отворена е от май до октомври. Входът е незабележима дупка в огромна скала на височина 1640 м. Галериите са покрити с 20 м дебел лед и са декорирани с ледени сталактити, сталагмити, куполи и водопади. Някои от тях носят имена от скандинавската митология – „Залата на Один”, „Воала на Фрига”, „Залата на Химир”. 
 

5. Пиер Сен Мартин ( Saint Martin) , Франция/Испания
Пещерата се намира във Франция и Испания и е известна с невероятната си дълбочина от 1332 метра. Тя е една от най-големите пещери в света. 
 

6. Алтамира (Altamira), Испания
Пещерата Алтамира е била открита през 1879 г. в Северна Испания от археолога аматьор Марселиньо Санс де Сатуола. Дължината и е 296 метра и представлява серия от извиващи се проходи и зали. По стените и има рисунки от преди 12 хиляди години изобразяващи всички видове диви животни, но най-известни със своята красота и реалистичност са бизоните. Дишането на посетителите уврежда стенописите и пещерата е била затворена през 1977, но през 1982 е отворена отново, но с ограничен достъп. През 2002 година близо до нея е построено копие и мусей. Реплика на пещерата има и в Националния Археологически Музей на Испания в Мадрид
 

7. Госпожиците ( des Demoiselles), Франция
Пещерата се намира в Южна Франция е била открита през 1889 година. Много легенди и истории се носят за нея от незапомнени времена. През 1931 г. се прави стъпбище и осветление и пещерата става достъпна за обществеността. 
 

8. Охтинска арагонитна пещера (Ochtinska Aragonite Cave), Словакия
Охтинската арагонитна пещера се намира в областта Словашки Крас, край Рознава в Южна Словакия и е открита случайно от археолози през 1954 г. Тя е интересна с това, че е образувана от арагонит, а в света има само още две такива пещери – в Мексико, и в Аржентина. Достъпна е за туристи и почти 35 000 души я посещават годишно. 
 

9. Пещера Hölloch (Hölloch Caverns), Швейцария
Най-голямата пещера в Европа и втора по големина в света е 196 км дълга и се намира в Швейцария. Отворена е за туристите от юни до септември и обиколката до осветената част отнема около час. Ако искате истинско приключение, може да направите експедиция от 2 дни и да се спуснете в дълбините на пещерата.  
 

10. Пещерата на дракона (Cuevas del Drach), Испания
Една от най-големите и най-популярни пещери в Европа е Пещерата на дракона, разположена на остров Майорка.  Тя се състои от 4 големи пещери, които са дълги 2400 метра и са 25 метра под повърхността. Вътре се намира едно от най-големите подземни езера в света, наречено Мартел, което е с дължина 1150 м и ширина 30 м. Около него се провеждат класически концерти. 

Hobyto.com